發文 註冊 登入
其他

2016去德國的香港朋友

1 13 3107
C.Chan
舊 2016-04-17, 04:24
其實這主題上年也發過,不過很可惜計劃總趕不上變化,最後未成行!
我打算5,6月左右到德國,但不慬德文,英文也一般,希望多找些有志朋友交流資訊,到時互相照應、也可結伴出發/同行或到步合租房子等,希望不同朋友可給些經驗分享!
電郵:tai_45225@yahoo.com.hk
3107 次查看
JoanneApple
舊 2016-04-22, 02:41
我都係 5月出發 識啲德文 英文都勉強ok geh
C.Chan
舊 2016-04-29, 09:48
引用:
作者: JoanneApple (原文章)
我都係 5月出發 識啲德文 英文都勉強ok geh
我5月30號出發,你完成申請了嗎?
Cynthia杏
舊 2016-04-29, 16:45
我是今年6月27到漢堡, 先住朋友家, 再會看附近會不會有工作機會及語文學校
感謝 1
C.Chan
舊 2016-05-02, 17:12
引用:
作者: Cynthia杏 (原文章)
我是今年6月27到漢堡, 先住朋友家, 再會看附近會不會有工作機會及語文學校
好呀!看看有沒有機會到時再交流下吧!
hin0420 hin0420 已通過手機驗證. 門號所屬國家:Hong Kong
舊 2016-05-08, 22:24
我仲考慮緊去澳洲定德國~
C.Chan
舊 2016-05-13, 18:50
引用:
作者: hin0420 (原文章)
我仲考慮緊去澳洲定德國~
澳洲太多人去了!工作待遇及機會也降低了很多,好像每個去工作假期的都選擇澳洲,其次便是紐西蘭,倒不如體驗別的!不過最重要的是選擇去WH是為什麼?!
ezray
舊 2016-05-18, 23:04
我6月4號出發去柏林。
有興趣做個朋友嘛?
eaezra@hotmail.com
reyan613
舊 2016-05-21, 00:48
我是reyan ,大家好!我去年去過德國交流一個月,認識了十多個國家的人,除了德國外,還有奧地利,葡萄牙,西班牙,美國,英國,挪威,瑞典,加拿大,荷蘭,意大利等。但我獨愛德國,好掛住當地風情,好想重返故地。我打算9月16日去德國工作假期。我會先去德國慕尼黑啤酒節,再去法蘭克福,科隆,漢堡,柏林。。。。等不同德國到處遊玩。我之後再會到其他歐洲國家探不同國家的朋友,如果有意一同地道遊,互相照應。
歡迎結伴同遊,可以交個朋友。
Tel:+852 92016312
Wechat :reyan613
Facebook:reyan613
E-mail:reyan@foxmail.com
C.Chan
舊 2016-05-29, 04:19
引用:
作者: reyan613 (原文章)
我是reyan ,大家好!我去年去過德國交流一個月,認識了十多個國家的人,除了德國外,還有奧地利,葡萄牙,西班牙,美國,英國,挪威,瑞典,加拿大,荷蘭,意大利等。但我獨愛德國,好掛住當地風情,好想重返故地。我打算9月16日去德國工作假期。我會先去德國慕尼黑啤酒節,再去法蘭克福,科隆,漢堡,柏林。。。。等不同德國到處遊玩。我之後再會到其他歐洲國家探不同國家的朋友,如果有意一同地道遊,互相照應。
歡迎結伴同遊,可以交個朋友。
Tel:+852 92016312
Wechat :reyan613
Facebook:reyan613
E-mail:reyan@foxmail.com
我已回覆了你電郵了,收到嗎?
nana723
舊 2016-08-05, 16:34
您好!
請問你在德國那城市??

我同朋友都會係9月底出發去慕尼黑,
希望識多D 朋友~ 多個照應~~
Adonis_fan
舊 2016-10-30, 16:41
Ha,我也是香港人和完全不懂德文,英文也是一般
ClareWH
舊 2016-11-16, 18:10
Hello~~~我都係香港人呀!我岩岩到德國,而家係柏林的hostel住,仲搵緊工同WG,可以同大家做個朋友嘛?^^

e-mail: miffykayi@hotmail.com
line ID: travelmouton
Eunicehtk
舊 2016-11-17, 19:36
Hello我都係香港人阿,岩岩到柏林,而家住緊旅館,想搵apartment 長租阿,請問大家有介紹嗎?

Email: htkeunice@hotmail.com

Many thanks!!