發文 註冊 登入
住宿

英國working holiday 搵工及住宿途徑或渠道

6 31 20140
ryanwong2016
舊 2015-11-18, 22:11
今年23歲,香港男生,打算於2016年4月初出發到英國WH。

想向各位請教下有咩途徑可以在香港找到英國的工作(文職或體力勞動工作均可)及住屋(airbnb?)呢?
我在網上揾過相關資料,但唔多。

另外,亦想找找同伴一齊出發及租屋。many thanks everybody.

tel:5177 4968(what's app/ line )
20140 次查看
Jeff Se
舊 2015-11-19, 15:44
我下個星期就去了,不過我係去LEEDS,而吾係LONDON,住宿搵左但工就諗住去到先搵
感謝 1
舊 2015-11-19, 21:04
引用:
作者: Jeff Se (原文章)
我下個星期就去了,不過我係去LEEDS,而吾係LONDON,住宿搵左但工就諗住去到先搵
有人話英國經濟唔好,怕唔怕唔多choice ?
enjoylife:)
舊 2015-11-19, 22:03
如果你不介意體力勞動,基本上倫敦的餐廳很多時候都請人,不必太擔心找不到工作。
文職除非本身英文唔錯,有相關工作經驗,唔係都比較難搵。

住宿方面可以先住青年旅舍1-2 星期,到步再找工作,
找到工作再上網找長住的住宿,例:easyroommate/ facebook WH group 到搵都得

題外話:可以黎英國之前開定銀行戶口(匯豐既亦得,但要比$1,600hkd 做開戶費),
要不然你黎到先開戶口會攪好耐的……
感謝 3
舊 2015-11-20, 08:55
引用:
作者: enjoylife:) (原文章)
如果你不介意體力勞動,基本上倫敦的餐廳很多時候都請人,不必太擔心找不到工作。
文職除非本身英文唔錯,有相關工作經驗,唔係都比較難搵。

住宿方面可以先住青年旅舍1-2 星期,到步再找工作,
找到工作再上網找長住的住宿,例:easyroommate/ facebook WH group 到搵都得

題外話:可以黎英國之前開定銀行戶口(匯豐既亦得,但要比$1,600hkd 做開戶費),
要不然你黎到先開戶口會攪好耐的……
thanks for your help.

You are in England?
enjoylife:)
舊 2015-11-20, 22:00
引用:
作者: ryanwong2016 (原文章)
thanks for your help.

You are in England?
唔洗客氣,我仲係英國,不過4 月左右就會番香港…
宜家第一次係歐洲,所以諗緊回港前去法國旅行1個月多再回港,
但又唔知簽證方面係點,因為見到網上好似免簽證的
舊 2015-11-20, 23:10
引用:
can i liaise with you via line/whatsapp?
Jeff Se
舊 2015-11-22, 12:16
其實我都係諗住搵SALES/WAITER呢D易的工作,始終有經驗,佢地請的機會都大D
Jeff Se
舊 2015-11-22, 12:18
引用:
我都想趁係英國個陣去埋歐洲個邊睇下,你而家係歐洲邊到?
舊 2015-11-22, 15:31
引用:
其實我都係諗住搵SALES/WAITER呢D易的工作,始終有經驗,佢地請的機會都大D
應該去到先揾or 搵到工先去??
舊 2015-11-22, 18:21
引用:
請問您係英國做乜工作?

thanks
Ngjenjen
舊 2015-12-14, 05:39
引用:
Hi Jeff, how about your life in Leeds? Is it hard to find a job in Leeds? I am in Cardiff now and want to move to Leeds. (HK girl,YMS)
rex-234
舊 2016-01-07, 11:31
HIHI~ 小弟叫REX , 今年3月 會出發去英國

想問下好多資訊~可以加我嗎?

本人LINE: rex-234
Whatsapp :51250061
karen2323722
舊 2016-01-10, 22:30
HELLO~,香港女生,會在5月出發
Line : karenwtc
whatsapps:51729118
yy007