發文 註冊 登入
證件

2015 持BNO走南美

1 19 9060
heongheong
舊 2015-08-22, 22:25
現在持BNO去南美很方便,以下較常去的國家就不用簽證:

Argentina 阿根廷
Brazil 巴西
Chile 智利
Colombia 哥倫比亞
Bolivia 玻利維亞 (補充:過境時不用再扮英國人了)
Ecuador 厄瓜多
Paraguay 巴拉圭
Peru 秘魯
Uruguay 烏拉圭

英國國民(海外)護照免簽證列表:
http://visa.britishhongkong.com/BNOvisafreelist.pdf

只要曾經擁有BNO,續證也不是太麻煩。

若持特區護照,Paraguay及Bolivia 就要簽證了~
http://www.immd.gov.hk/pdf/Full_List_of_Visa-fr..._HKSAR_Passport_tc.pdf

更多中南美資訊分享:
www.facebook.com/LatinAmericaStore
9060 次查看
kennet
舊 2015-08-26, 13:50
引用:
作者: heongheong (原文章)
現在持BNO去南美很方便,以下較常去的國家就不用簽證:

Argentina 阿根廷
Brazil 巴西
Chile 智利
Colombia 哥倫比亞
Bolivia 玻利維亞 (補充:過境時不用再扮英國人了)
Ecuador 厄瓜多
Paraguay 巴拉圭
Peru 秘魯
Uruguay 烏拉圭

英國國民(海外)護照免簽證列表:
http://visa.britishhongkong.com/BNOvisafreelist.pdf

只要曾經擁有BNO,續證也不是太麻煩。

若持特區護照,Paraguay及Bolivia 就要簽證了~
http://www.immd.gov.hk/pdf/Full_List_of_Visa-fr..._HKSAR_Passport_tc.pdf

更多中南美資訊分享:
www.facebook.com/LatinAmericaStore
即係持BNO我由秘魯直飛拉巴斯就可以過關?
heongheong
舊 2015-09-05, 14:00
現在是OK, 但小心有高反, 因LA PAZ 也很高。
paylung paylung 已通過手機驗證. 門號所屬國家:Taiwan
舊 2015-09-21, 15:40
多年出遊經驗,BNO比較好用,同行HKSAR友人經常被誤以為是中國人被問長問短
budget_traveller
舊 2016-01-18, 11:38
請問一下
如果用BNO 填入境表(如有) nationality 寫british嗎?
然後如果要寫出生地...應該寫hong kong嗎?
sjac
舊 2016-01-18, 13:44
我都想問下, 如果我續了BNO, 不過由HK去智利都是用特區護照,因為美簽在特區護照裡,而BNO未用過,只係由智利San Pedro de Atacama 陸路去Uyuni, 會唔會俾人覺得我本BNO係假嗎?
panda_ma
舊 2016-01-18, 22:02
引用:
作者: budget_traveller (原文章)
請問一下
如果用BNO 填入境表(如有) nationality 寫british嗎?
然後如果要寫出生地...應該寫hong kong嗎?
無錯!就咁填OK!
panda_ma
舊 2016-01-18, 22:15
引用:
作者: sjac (原文章)
我都想問下, 如果我續了BNO, 不過由HK去智利都是用特區護照,因為美簽在特區護照裡,而BNO未用過,只係由智利San Pedro de Atacama 陸路去Uyuni, 會唔會俾人覺得我本BNO係假嗎?
其實你用特區過境美國,然後用BNO入智利係無問題
因為智利入境時,關員係唔需要知你用邊本護照過美國
通常只有經陸路入境時,官員先要檢查之前個離境CHOP
到如果真係有需要時先SHOW你本特區解釋,雖然我覺得無乜機會發生
不過其實好多人都有多過一本護照,基本上啲關員見慣晒,無問題嘅
感謝 1
heongheong
舊 2016-01-21, 23:19
也回應大家, 近期我有朋友拿BNO入玻國, 也沒有問題, 所以大家可放心, 確實不用像以往的旅人分享般, 要扮英國人.
paylung paylung 已通過手機驗證. 門號所屬國家:Taiwan
舊 2016-02-15, 10:13
引用:
作者: heongheong (原文章)
也回應大家, 近期我有朋友拿BNO入玻國, 也沒有問題, 所以大家可放心, 確實不用像以往的旅人分享般, 要扮英國人.
其實BNO就是英國國籍,唔洗扮。
budget_traveller
舊 2016-02-15, 10:45
報告:
一月尾我用BNO直接由cusco飛la paz入境非常順利
反而由uyuni坐巴士過san pedro de atacama時check得比較久(有聽到職員問旁邊同事確認一下我的passport)
luiwai55
舊 2016-08-27, 04:45
引用:
作者: paylung (原文章)
多年出遊經驗,BNO比較好用,同行HKSAR友人經常被誤以為是中國人被問長問短
本人剛剛的經驗,由歐洲搭飛機去巴西,由於未有確定歸期,所以沒有回程機票. 我用特護去櫃位去出機票,佢話無回程機票,唔可以出機票俾我,攪完一輪,我再俾BNO佢,佢先至肯出機票俾我!
如是我聞
舊 2017-05-08, 04:05
如果我要入境秘魯,玻利維亞,阿根廷同巴西,係咪只要用特區護照出香港境,跟住就用BNO進出以上口岸就可以?
我試過用特區護照入土耳其,然後再揸BNO去格魯吉亞同伊拉克,佢地會查返我本特區護照,仲要問多兩個關員先確認通行,我有啲擔心南美嗰邊,會有麻煩。
唔該有經驗嘅朋友,可以介紹下你地嘅親身經驗嗎?
Aquakwong
舊 2019-11-23, 10:43
我也剛用BNO完成了南美之旅,行程如下:
香港 > Ecaudor (空) > Peru (陸) > Bolivia (陸)> Argentina (陸) > Brazil (陸) > Paraguay (陸) > Uruguay (空) > Argentina (海&陸) > Chile (陸)
過程大致順利,雖然有某些關員把我的BNO翻來覆去,又或要請示上級,但全都放行,毋須簽證。
此篇文章於 2019-11-24 07:34 被 Aquakwong 編輯。
舊 2019-12-21, 21:09
引用:
作者: Aquakwong (原文章)
我也剛用BNO完成了南美之旅,行程如下:
香港 > Ecaudor (空) > Peru (陸) > Bolivia (陸)> Argentina (陸) > Brazil (陸) > Paraguay (陸) > Uruguay (空) > Argentina (海&陸) > Chile (陸)
過程大致順利,雖然有某些關員把我的BNO翻來覆去,又或要請示上級,但全都放行,毋須簽證。
請問是出境香港已用BNO? (係check-in時用?)

你可能感興趣