背包客棧自助旅行論壇
[俄羅斯]想去mariinsky theatre睇一次...咩SHOW都好是但BOOK場睇...想去感受下ONLY...上網冇咩人講過著咩衣著....同其他人同房...我可以一次買晒4床位???咁做會唔會係一個唔禮貌既行為(怕文化唔同)???如果到時房得我地兩人會唔會比車務員問???
訂房比價
首頁 論壇 攻略 機票比價 訂房比價 優惠專區 會員相簿 景點地圖 背包幫 搜尋 今日新文章 註冊 登入論壇
回覆   發表新主題

主題工具
liveterminal liveterminal 目前離線
背包客
感謝: 1次/1篇
註冊日期: 2015-01-12
舊 俄羅斯問題...去劇院衣著同夜火車去聖彼得堡 - 2015-02-04, 00:37

想去mariinsky theatre睇一次...咩SHOW都好是但BOOK場睇...想去感受下ONLY...上網冇咩人講過著咩衣著...有冇人去過...要著西裝???普通恤衫OK???要打呔???
夜火車問題了...我係rzd.ru 訂飛...搵過資料火車NO.004A....Compartment(2T)係4人床位...門可以鎖...但得我同一個FD去...又唔想同其他人同房...我可以一次買晒4床位???咁做會唔會係一個唔禮貌既行為(怕文化唔同)???如果到時房得我地兩人會唔會比車務員問???
被閱讀5329次
回覆時引用此篇文章
OlgaChen OlgaChen 目前離線 OlgaChen 已通過手機驗證. 門號所屬國家:Russia
客棧之光
旅遊相簿: 8
感謝: 360次/233篇
註冊日期: 2012-02-02
舊 回覆: 俄羅斯問題...去劇院衣著同夜火車去聖彼得堡 - 2015-02-04, 01:04

確實有些名流去劇院都會著晚禮服及西裝,但一般人進去只要穿著得體即可,不需過度裝扮。

可以直接買四個位置,反正另外兩個人頭會被當成NO SHOW,不會怎麼樣的,他們也不會去找這兩個人,在旅程中這位置也不會再另外賣給他人。不過提醒你可以留意看看,有些高等車廂是兩人一間的,有時候反而比買四張中等車廂的票便宜,這樣你就可以達到想跟朋友兩人一間的目的,又可少花一點錢。
回覆時引用此篇文章
liveterminal liveterminal 目前離線
背包客
舊 回覆: 俄羅斯問題...去劇院衣著同夜火車去聖彼得堡 - 2015-02-04, 10:48

想問一下這班006a火車係唔係都係床位黎???我見價錢平好多。。。這款車分上下層所以平d?我見冇咩人介紹過。。。有冇門鎖???
回覆時引用此篇文章
背包客
舊 回覆: 俄羅斯問題...去劇院衣著同夜火車去聖彼得堡 - 2015-02-04, 10:50

這一班。。。有冇人坐過?
上傳的縮圖

回覆時引用此篇文章
OlgaChen OlgaChen 目前離線 OlgaChen 已通過手機驗證. 門號所屬國家:Russia
客棧之光
旅遊相簿: 8
感謝: 360次/233篇
註冊日期: 2012-02-02
舊 回覆: 俄羅斯問題...去劇院衣著同夜火車去聖彼得堡 - 2015-02-04, 16:17

005А聖彼得堡—莫斯科及 006А莫斯科—聖彼得堡絕對還沒有版友坐過,
這是前天才剛上路的雙層火車,屬實驗性質。
他不僅僅是像之前的火車一樣有上下鋪而已,他是真正的有兩層樓,每層樓再分上下鋪的。

票價您沒有看錯,他就是這個價錢,包廂四人一廂,雖然沒有登上該車看過,但基本上Kupe都是可以鎖的。
回覆時引用此篇文章
背包客
舊 回覆: 俄羅斯問題...去劇院衣著同夜火車去聖彼得堡 - 2015-02-04, 17:31

引用:
作者: OlgaChen (原文章)
005А聖彼得堡—莫斯科及 006А莫斯科—聖彼得堡絕對還沒有版友坐過,
這是前天才剛上路的雙層火車,屬實驗性質。
他不僅僅是像之前的火車一樣有上下鋪而已,他是真正的有兩層樓,每層樓再分上下鋪的。

票價您沒有看錯,他就是這個價錢,包廂四人一廂,雖然沒有登上該車看過,但基本上Kupe都是可以鎖的。
明白原來是新車。。。感謝你的回答。。。我4月中去。。。坐一坐這一個了。。。十分感謝
回覆時引用此篇文章
va_ va_ 目前離線
流浪漢
感謝: 0次/0篇
註冊日期: 2010-08-11
舊 回覆: 俄羅斯問題...去劇院衣著同夜火車去聖彼得堡 - 2015-02-10, 01:11

我係2012年12月去俄羅斯的, 當時跟你一樣, 想到大劇院看歌舞,
先前沒訂票,當日睇'卡門'到場即買就只有坐二樓偏貴的飛
(實際幾錢唔記得,但自己覺得一定比歌手演唱會炒的黃牛飛抵!)
因為12月太凍的關係,根本由頭包到落腳,羽X牛仔褲...無形象可言
而當地人都係casual smart,男的裇衫,西裝,女的裙.
回覆時引用此篇文章
poseidon11 poseidon11 目前離線
背包客
感謝: 12次/7篇
註冊日期: 2012-09-28
舊 回覆: 俄羅斯問題...去劇院衣著同夜火車去聖彼得堡 - 2015-02-11, 10:53

引用:
作者: liveterminal (原文章)
這一班。。。有冇人坐過?
請問一下,你的訂票頁面的中文是怎麼設定的?還是google的頁面翻譯?
回覆時引用此篇文章
背包客
舊 回覆: 俄羅斯問題...去劇院衣著同夜火車去聖彼得堡 - 2015-02-11, 18:57

引用:
作者: poseidon11 (原文章)
請問一下,你的訂票頁面的中文是怎麼設定的?還是google的頁面翻譯?
對呀。。。用google 翻譯
回覆時引用此篇文章
背包客
舊 回覆: 俄羅斯問題...去劇院衣著同夜火車去聖彼得堡 - 2015-02-11, 19:00

引用:
作者: va_ (原文章)
我係2012年12月去俄羅斯的, 當時跟你一樣, 想到大劇院看歌舞,
先前沒訂票,當日睇'卡門'到場即買就只有坐二樓偏貴的飛
(實際幾錢唔記得,但自己覺得一定比歌手演唱會炒的黃牛飛抵!)
因為12月太凍的關係,根本由頭包到落腳,羽X牛仔褲...無形象可言
而當地人都係casual smart,男的裇衫,西裝,女的裙.
我本身都諗住裇衫。。。只係怕要整套西裝。。。
回覆時引用此篇文章
cherrrrr cherrrrr 目前離線
背包客
感謝: 0次/0篇
註冊日期: 2011-05-26
舊 回覆: 俄羅斯問題...去劇院衣著同夜火車去聖彼得堡 - 2015-02-13, 00:52

引用:
明白原來是新車。。。感謝你的回答。。。我4月中去。。。坐一坐這一個了。。。十分感謝
我下星期去就是坐這班新火車! 其實都是因為見到價錢平先買,回來跟你報告一下!
回覆時引用此篇文章
背包客
舊 回覆: 俄羅斯問題...去劇院衣著同夜火車去聖彼得堡 - 2015-02-13, 01:39

引用:
作者: cherrrrr (原文章)
我下星期去就是坐這班新火車! 其實都是因為見到價錢平先買,回來跟你報告一下!
好的。。。感謝
回覆時引用此篇文章
背包客
舊 回覆: 俄羅斯問題...去劇院衣著同夜火車去聖彼得堡 - 2015-04-22, 14:12

1500RUB一個床位...4人房
上傳的縮圖

回覆時引用此篇文章
eeoo-janechen eeoo-janechen 目前離線 eeoo-janechen 已通過手機驗證. 門號所屬國家:Taiwan
背包至尊
感謝: 46次/38篇
註冊日期: 2010-06-28
舊 回覆: 俄羅斯問題...去劇院衣著同夜火車去聖彼得堡 - 2015-05-27, 21:31

引用:
1500RUB一個床位...4人房
請問這個網頁上這列火車現在一人為3260盧布嗎?也是4人一間?另外想請問俄羅斯的火車票,有沒有團體折扣,我們共有6個人?謝謝解惑!
上傳的附件
檔案類型: doc 車票.doc (235.0 KB, 41 次查看)
回覆時引用此篇文章
celzhmar celzhmar 目前離線
客棧之光
感謝: 227次/191篇
註冊日期: 2014-06-06
舊 回复: 俄羅斯問題...去劇院衣著同夜火車去聖彼得堡 - 2015-05-28, 00:12

價格每位是3260руб,是四人一間房,下鋪會比上鋪貴。

沒有團體折扣,但是今晚的火車票好像已經差不多賣完了,你說的是以後的票吧?俄羅斯的票價是動態定價的,越早買越便宜,每趟班次的票價會不同。001A Krasnaya Strela紅箭號比較特別舒適,雖然比較貴,但是非常特別,還有免費早餐(不知道其他有沒有)以下圖片是4位床,有從3323rub起
上傳的縮圖

回覆時引用此篇文章
回覆   發表新主題

主題分類清單
遊記行程交通住宿景點購物飲食
金錢證件其他全部
主題工具
論壇跳轉
主題工具