發文 註冊 登入
其他

英國working holiday!請賜教

4 11 11366
yalekaka
舊 2015-01-30, 18:57
小妹已經決定了5月中旬去UK working holiday
而家apply左BNO 等整埋visa
因為有好多野要搞想睇下有冇advice m(_ _)m

-申請visa注意事情!
- 平機票 (單程) 轉機都okay ga ~其實可以去埋第二個地方好似無咁辛苦同埋仲抵!!!
- 住宿 (我上網睇左好多有zoopla 等等 我都會繼續睇ga haha 但如果有介紹 or 唔會post上呢d open internet既岩女仔兩個人去住既就感謝大大 ini)
- 工作 我諗去到搵都唔難既 但又, 可能有好多工都係人地介紹會直接同好d!!! 小妹日語N1, 英文流利 唔知會唔會有介紹工作 m(_ _)m
-朋友 好想識多d朋友到時可以一齊去玩或者有咩可以互相幫忙 :D 出外靠朋友丫嘛
- 推介好去處 haha 好鍾意食, 但係d人成日話uk無好野食...所以如果有咩好地方 希望可以介紹下la haha

仲有其他建議既話當然無任歡迎請賜教 m(_ _)m
11366 次查看
aouaou
舊 2015-02-15, 20:55
hello 你好!
Nice to meet you!
我也想今年年中去 UK working holiday 呀,不知你有何打算呢?
yalekaka
舊 2015-03-19, 17:54
我打算去到住一個星期hostel 再搵屋
整埋NI 就搵工 最好係一個月內搞掂haha
因為無咩錢
yy007
舊 2015-03-21, 07:50
你會去那個城市?
機票上網就可以找到好多,我主要用zuji去找,Emirates,quatar 都蠻經濟的,杜拜轉機
住宿可以試看看spareroom.com, zoopla好多都是經agent
剛來到的時候我也是住一星期hostel, 後來聽其他人說可以上homestay.com找短期住宿,都不用付按金,不用簽約,比較靈活,當然費用比住hostel貴
找工作方面,如果不介意,找中餐是蠻容易的,都很缺人,我沒試做過,但聽其他人說都好辛苦,工作時間又長
白工不是想像般易容易找,很靠運氣,大部份都要sales類,最低工資還要交稅
NI要時間等,銀行戶口才是最最最最煩,要有心理準備= =
感謝 1
sillyshan
舊 2015-03-23, 11:05
請問您目前是在哪個城市落腳呢?目前生活跟工作都還ok嗎? Thanks for sharing!

引用:
作者: yy007 (原文章)
你會去那個城市?
機票上網就可以找到好多,我主要用zuji去找,Emirates,quatar 都蠻經濟的,杜拜轉機
住宿可以試看看spareroom.com, zoopla好多都是經agent
剛來到的時候我也是住一星期hostel, 後來聽其他人說可以上homestay.com找短期住宿,都不用付按金,不用簽約,比較靈活,當然費用比住hostel貴
找工作方面,如果不介意,找中餐是蠻容易的,都很缺人,我沒試做過,但聽其他人說都好辛苦,工作時間又長
白工不是想像般易容易找,很靠運氣,大部份都要sales類,最低工資還要交稅
yy007
舊 2015-03-25, 06:56
引用:
作者: sillyshan (原文章)
請問您目前是在哪個城市落腳呢?目前生活跟工作都還ok嗎? Thanks for sharing!
已經在Bristol五個多月了
生活和工作尚算穩定
還認識了幾位同樣來自香港的朋友
此篇文章於 2015-03-26 07:42 被 yy007 編輯。
sillyshan
舊 2015-03-25, 10:14
這樣子聽起來還不賴。方便詢問Bristol的租金,工作狀況(薪資,雇主等),還有生活消費等情況嗎?

(希望你一切順利!祝福!) 

引用:
已經在Bristol四個多月了
生活和工作尚算穩定
yy007
舊 2015-03-26, 07:41
引用:
作者: sillyshan (原文章)
這樣子聽起來還不賴。方便詢問Bristol的租金,工作狀況(薪資,雇主等),還有生活消費等情況嗎?

(希望你一切順利!祝福!) 
Bristol租金三百至四百不等
看住那一區
普遍是三百多吧
我住比較北邊,在鄰近商場的書店打工
只有最低工資6.5pound/hour
錢花最多是租金,食物,交通
我現在一個月大概要花六百至七百鎊不等
感謝 2
sillyshan
舊 2015-03-28, 13:39
瞭解,謝謝分享!希望你一切順利!

引用:
Bristol租金三百至四百不等
看住那一區
普遍是三百多吧
我住比較北邊,在鄰近商場的書店打工
只有最低工資6.5pound/hour
錢花最多是租金,食物,交通
我現在一個月大概要花六百至七百鎊不等
yalekaka
舊 2015-03-30, 14:54
引用:
你會去那個城市?
多謝你reply呀haha
我都係訂emirates呀
我諗我都係會試下搵sales
但係第一年唔係唔駛交稅既咩@@
唉ya 銀行戶口咁睇下我呢邊搞唔搞到先
唔該哂你提我hahahaha
我會努力ga la!
yy007
舊 2015-03-30, 18:24
引用:
作者: yalekaka (原文章)
多謝你reply呀haha
我都係訂emirates呀
我諗我都係會試下搵sales
但係第一年唔係唔駛交稅既咩@@
唉ya 銀行戶口咁睇下我呢邊搞唔搞到先
唔該哂你提我hahahaha
我會努力ga la!
不用客氣

其實我也不太清楚稅務方面到底是怎麼計算
第一年如果你沒有賺超過某一個金額,是不用扣稅沒錯,但稅務局還是會先扣起,容後才退回給你

銀行戶口方面,聽說現在要在香港先開也有難度,
好像是因為有人運用不善,改例了
不過無論如何,希望你也一切順利
感謝 1
Joannechung77
舊 2017-11-10, 17:27
引用:
已經在Bristol五個多月了
生活和工作尚算穩定
Hello~~我可以請教你一些英國打工的問題嗎~這是我的line :0972007760