發文 註冊 登入
其他

揮手區! 2015年3月-香港人申請NZ working holiday

10 285 71717
joelo0402
舊 2015-01-08, 12:29
我可以做小小個人分享

申請:
3月中:BOOK定照肺, 因為到左4月先BOOK就好爆(好似係)
4月頭:搶位, 成功搶位會有E-MAIL比你, 裏面有AGENT個E-MAIL, 之後交晒文件比佢就得
(強烈建議大家唔好用YAHOO!, 好多用YAHOO MAIL既朋友都幾遲先收到E-MAIL...)

準備功夫:
可以訂定機票, COPY 定PASSPORT, CV FOR搵工用(呢邊影印都幾貴)
搵定屋, 同屋主傾定時間和人物地點~

入境時:
過關果時我係PASSPORT連個E-VISA一齊俾佢, 20秒就過關了.
冇CHECK 回程機票或NZD$2400 以上.........

搵工:
SEASONAL: 多數都係PACKING & PICKING(白工多)
如果唔係多數都係CAFE, 洗碗(黑工多)
難唔難? 有啲HOMESTAY OR SHAREHOUSE 既屋主會介紹工俾你.
我就自己係呢個FORUM 搵工頭, 所以我都唔覺太難
到時可能又有朋友介紹俾你, 所以唔太驚既..

行李:
其實真係唔駛帶咁多野過黎.....
呢到冇大家想像咁荒蕪, 但都建議大家個個睡袋過黎
因為唔係個個住宿都會提供枕頭, 被, 誇張啲床都冇.....

車牌:
香港車牌可以係到渣一年. 同國際牌一樣
假如你有2年香港牌, 又有感趣想拎多樣紀念品. (紐西蘭十年FULL LICENCE)
首時, 你要係香港運輸署申請張"駕駛執照細節證明書"
HKD160, 無須預約, 即PAY即拎.
過到黎填張DL5 FORM. 再比證明書同埋NZD $5X之後過大約十日左右會寄張FULL LICENCE俾你
有乜好處? 係到買酒要PASSPORT, 香港身份證唔得,
但呢到既車牌就等於車份證一樣, 因為有相,有生日日期
最重要係咩? 型! 有幾多人可以有NZ車牌?

其實我都唔知有乜可以講, 所以有啲1999
但歡迎大家發問~
SHAN0413
舊 2015-01-08, 19:48
引用:
作者: joelo0402 (原文章)
我可以做小小個人分享

申請:
3月中:BOOK定照肺, 因為到左4月先BOOK就好爆(好似係)
4月頭:搶位, 成功搶位會有E-MAIL比你, 裏面有AGENT個E-MAIL, 之後交晒文件比佢就得
(強烈建議大家唔好用YAHOO!, 好多用YAHOO MAIL既朋友都幾遲先收到E-MAIL...)

準備功夫:
可以訂定機票, COPY 定PASSPORT, CV FOR搵工用(呢邊影印都幾貴)

入境時:
過關果時我係PASSPORT連個E-VISA一齊俾佢, 20秒就過關了.
冇CHECK 回程機票或NZD$2400 以上.........

搵工:
SEASONAL: 多數都係PACKING & PICKING(白工多)
難唔難? 有啲HOMESTAY OR SHAREHOUSE 既屋主會介紹工俾你.

行李:
因為唔係個個住宿都會提供枕頭, 被, 誇張啲床都冇.....

車牌:
假如你有2年香港牌, 又有感趣想拎多樣紀念品. (紐西蘭十年FULL LICENCE)
過到黎填張DL5 FORM. 再比證明書同埋NZD $5X之後過大約十日左右會寄張FULL LICENCE俾你

但歡迎大家發問~
好detail阿!!
無車嘅話係咪真係好唔方便?
salmonglay
舊 2015-01-08, 21:23
引用:
作者: SHAN0413 (原文章)
好detail阿!!
無車嘅話係咪真係好唔方便?
無車真係幾唔方便, 由其搵工果陣...
不過其實黎到識朋友搭佢地車SHARE油錢都OK既..
joelo0402
舊 2015-01-09, 05:14
唔方便架,去玩,做野都係
衰啲講句,感覺俾人鏈住春袋咁。
要睇車主面色。。

不過,
如果人地要出車,你唔遲到,唔作過份請求(例如夜媽媽叫人特登車你返屋企)
咁通常大家都會好樂意接載,一齊去玩。
(本人車主心聲)
最重要都係大家客客氣氣,打好關係。
garytang123
舊 2015-01-10, 00:08
我都想今年5月去如果APPLY到
ken971010
舊 2015-01-11, 17:52
今年申請 暫定明年先去
想問如果今年考個車牌 去到個邊會唔會有限制?
joelo0402
舊 2015-01-11, 18:03
引用:
作者: ken971010 (原文章)
今年申請 暫定明年先去
想問如果今年考個車牌 去到個邊會唔會有限制?
1)香港車牌可以係到渣一年 (唔知P牌得唔得)
2)申請國際牌 (同上)

因為好多人都係考完車就過黎渣車, 所以係以上2選1.
但邊個真係唔知
Anakinhung
舊 2015-01-12, 10:55
引用:
應該7-9月會去~
會唔會開個line group大家可以交流下?
OK呀!我可以

Line ID: hwl_anakin
cherrischoy
舊 2015-01-13, 10:29
P牌都可以在紐駕車(本人2012 NZ WHer)
laughing
舊 2015-01-19, 15:10
引用:
1)香港車牌可以係到渣一年 (唔知P牌得唔得)
2)申請國際牌 (同上)

因為好多人都係考完車就過黎渣車, 所以係以上2選1.
但邊個真係唔知
P牌可以!
我就係用P牌的
laughing
舊 2015-01-19, 15:12
引用:
我可以做小小個人分享

申請:

準備功夫:

入境時:

搵工:

行李:

車牌:

但歡迎大家發問~
無錯, 外國多數人都有車牌
車牌就等於身份證一樣, 好方便
我都唔知原來可以咁樣 NZ license
mckeefu
舊 2015-01-20, 15:12
引用:
應該7-9月會去~
會唔會開個line group大家可以交流下?
Nice to meet you
Line: maggiefu
chauchuchu
舊 2015-01-21, 13:21
2014申請左黎梗3月出發, 可以加LINE交流一下啊~
LINE: travelwing930
dkmomo
舊 2015-01-21, 21:26
引用:
準備申請既朋友注意

4:45AM 好起身準備定5:00AM"闖關"
2012年:2個星期仲有位
2013年:2日就冇位
2014年:2個半鐘就冇位
2015年:自己寫條線去估計.....

如果唔係講乜都冇用

利申:2014成功申請者, 已在AUCKLAND半年
你们香港2014还有两个半钟,我们马来西亚40分钟就爆满了
今年2015因该很精彩啦(我看20分钟就爆了)
kamenyuen
舊 2015-01-22, 17:54
我也打算今年申請 ,請問是指31/3/2015 既零晨5:00已經可以申請定 00:00?

QUOTE=joelo0402;7408481]準備申請既朋友注意

4:45AM 好起身準備定5:00AM"闖關"
2012年:2個星期仲有位
2013年:2日就冇位
2014年:2個半鐘就冇位
2015年:自己寫條線去估計.....

如果唔係講乜都冇用

利申:2014成功申請者, 已在AUCKLAND半年[/QUOTE]