發文 註冊 登入
其他

好奇有沒有人跟我一樣,去泰國總是第一次就頭痛或生病?

3 23 6509
Uncle Ted
舊 2020-03-18, 09:54
抵抗力差+年紀漸長+水土不服+紅眼班機:都有可能。
獨自旅行往往會神經緊蹦,莫名的,無法控制。
路邊燒烤盡量避免,也不是不衛生,而是水土不服,上次在考山路吃一次烙賽四天。
Zander
舊 2020-03-21, 20:11
我也是這樣...
我總結我的經驗是 是室內外溫差太大 !
但我無意中發現一個解決方法~ 百試百靈~
找一個海鮮燒烤攤 選一串你喜歡的 (我都挑大花枝)
重點來了 ! 一般來說攤位旁都有2種醬料可選 (紅的跟綠的)
要綠的 爆辣 !! (紅的只是看著辣) 綠的超辣 !!
辣一身汗頭就不痛了~
一般我都是早班機出發 中午時分抵達 入境後CHECK IN進進出出的 頭都會痛...
thai1969
舊 2020-03-27, 10:14
引用:
作者: Leo Cheung (原文章)
這個情況時去日本沒有的。
我去了約十多次泰國,已經有超過半數是這樣。慢慢我意識到這太過恒常定律。
想問問其他人會不會這樣。
最常發生就是去芭堤雅和布吉,都是夜機,搭幾個小時飛機,再坐個多小時車,第二天出去走幾走,再加上當地高熱就會很易第二天生病。
由於已經發生過5次,我覺得不尋常,而現在計劃行程差不多都不敢把行程放在第二天,好像就要預多一天給自己生病。
其實大家會不會這樣?有沒有方法防止?
我有個朋友同你好相似,有三次去泰國都唔舒服,一次去到曼谷機場,感覺唔舒服,之後立即買機票回港,一次係香港上左機,感覺唔舒服,立即落機唔去,一次出發前幾個鐘唔舒服,取消行程!
tititi
舊 2020-04-07, 09:51
還以爲是說鬼的,原來是衛生。
御伽草藍
舊 2020-05-11, 22:14
引用:
作者: thai1969 (原文章)
我有個朋友同你好相似,有三次去泰國都唔舒服,一次去到曼谷機場,感覺唔舒服,之後立即買機票回港,一次係香港上左機,感覺唔舒服,立即落機唔去,一次出發前幾個鐘唔舒服,取消行程!
師兄唔好介意我咁講, 咁睇好多破綻及矛盾...
你朋友有D野無同你講, 或者你唔知內情。
正常諗, 去得旅行都會帶定基本藥, 你朋友知身體有時會唔舒服, 一般常用既藥點會唔帶?
去得曼谷都最少帶定保濟丸呱?
小小唔舒服就應該坐TAXI返酒店休息, 除非你朋友腸胃炎, 如果係咁, 都頂唔到即時飛機回程個程?
未計你朋友可能有其他朋友同行, 點會唔舒服到要話即時飛返香港 ??
咁大個人, 小小唔舒服就要飛返香港 ?
係富家子弟?? 如果唔係, 應該係佢心理作用。
御伽草藍
舊 2020-05-11, 22:33
引用:
我去了約十多次泰國,已經有超過半數是這樣。慢慢我意識到這太過恒常定律。
最常發生就是去芭堤雅和布吉,都是夜機,搭幾個小時飛機,再坐個多小時車,第二天出去走幾走,再加上當地高熱就會很易第二天生病。
由於已經發生過5次,我覺得不尋常,而現在計劃行程差不多都不敢把行程放在第二天,好像就要預多一天給自己生病。
唔好玩啦師兄, 夜機, 再坐幾小時車啦, 加天氣熱過香港, 點會唔病同舒服。
未計你出發前1-2日要搞咪工作手尾及搵行程資料。

方法防止: 唔好慳個幾佰蚊, 選擇返早上機或中午機或下午機。

因自己去南韓都試過, 凌晨機+係機場休息2小時等機鐵, 早上去到民宿門口未開門, 無訓過點會舒服?
另外試過早機7點半去台灣, 直踩景點及食店, 無返過酒店休息, 當日晚上十點零再去機場接朋友, 結果凌晨3點半先返到酒店訓, 第二日行程仲要去淡水, 結果下午4點零身體頂唔住, 我要求先返酒店休息。
andrewkyeh
舊 2020-05-13, 15:15
引用:
作者: Zander (原文章)
我也是這樣...
我總結我的經驗是 是室內外溫差太大 !
但我無意中發現一個解決方法~ 百試百靈~
找一個海鮮燒烤攤 選一串你喜歡的 (我都挑大花枝)
重點來了 ! 一般來說攤位旁都有2種醬料可選 (紅的跟綠的)
要綠的 爆辣 !! (紅的只是看著辣) 綠的超辣 !!
辣一身汗頭就不痛了~
一般我都是早班機出發 中午時分抵達 入境後CHECK IN進進出出的 頭都會痛...
跟你一样的情况,泰国的冷气是不用电似的,到哪都是冷的要死的空调。进进出出的很快就感到要感冒发烧的不舒服了。看来以后每次出了BKK机场就得让出租车直接开到烧烤摊来个大支花枝+绿色爆辣酱 才能克服这水土不服的困扰。卡朋卡
tcaalong
舊 2020-07-23, 01:53
引用:
走在大街上會流汗,交通工具冷氣又非常冷
而且BTS或MRT冷氣出風口又正好對著頭吹
我去第三次以後就都會帶件薄外套
有時候滿頭汗,上捷運以後穿上外套,連帽子都帶起來,就不再感冒了
Freesolo
舊 2020-07-25, 13:57
遺傳因子及外在環境使到每人的身體健康狀況不同。我遊泰國及其它國家(包括污染及窮國)沒事。我容易暈船浪,但沒有極端高山反應。
以 Covid-19為例:
1.大部分人沒受感染或受感染(無或輕微症狀)
2.小部分人強烈反應及死亡(絕大部分老弱病肥者)