發文 註冊 登入
景點

新七個世界自然奇觀: 帶小朋友 "親親" 科莫多龍 !!

3 6 1076
Sunny Ma
舊 2019-07-03, 13:17
今次帶小朋友千山萬水, 經 '海陸空'三路去印尼科莫多島,其一是因為小時睇國家地理雜誌,深深被這隻愈2米長,全世界最大的有毒生物所震懾,想一睹佢真身;

其二是盛傳2020年將會關閉科莫多島公園,所以想趁機帶小朋友親身去見見這隻史前巨獸; 其三是最想帶小朋友去了解感受一下這個野生公園, 可以在無鐵籠無圍欄 , 在 'body guard' 保護之下近距離觀想這隻現存世上最大既有毒生物…

據同行導遊所講, 科莫多龍會獵食野豬、山羊、鹿同水牛,甚至獵食後生嘅同類,從發現到而家,已經有 10數人以上俾科莫多龍咬死…實在太恐怖了…

上傳的縮圖

感謝 2
1076 次查看
tn00091437
舊 2019-07-03, 19:09
超害怕蜥蝪啦⋯⋯
alkuo0216
舊 2019-07-04, 10:22
請問樓主可以分享一下住宿嗎? 謝謝~
Sunny Ma
舊 2019-07-05, 14:03
我入住的是 "Hotel Bintang Flores' , 離 komodo 機場只是~10分鐘車程 !!

此酒店除了有泳池, 還有私人沙灘. 房價連2份早餐每晚只是港幣 HK$ 630 , 即台幣 $2470 !! 都尚算超值 !!

還有酒店職員服務態度非常良好, 很愛錫我的小朋友

夜晚我們用饍時遲遲未上菜,酒店職員立刻安排免費面包給我們充飢, 實在太窩心啦 !!

如有其他有關科莫多島, 食宿旅行資料問題, 可以隨時詢問

感謝 1
alkuo0216
舊 2019-07-06, 22:25
引用:
作者: Sunny Ma (原文章)
我入住的是 "Hotel Bintang Flores' , 離 komodo 機場只是~10分鐘車程 !!

此酒店除了有泳池, 還有私人沙灘. 房價連2份早餐每晚只是港幣 HK$ 630 , 即台幣 $2470 !! 都尚算超值 !!

還有酒店職員服務態度非常良好, 很愛錫我的小朋友

夜晚我們用饍時遲遲未上菜,酒店職員立刻安排免費面包給我們充飢, 實在太窩心啦 !!

如有其他有關科莫多島, 食宿旅行資料問題, 可以隨時詢問
謝謝Sunny大
再請教一下出海是跟哪間公司的團?
品質ok嗎? 謝謝~
doblue 的頭像
doblue
舊 2019-07-06, 22:33
哇,能近距離科莫多龍好酷喔
這樣不會有危險嗎?@@"
我上次在泗水動物園只能看而已,沒辦法接近
anyway感謝分享
lifedreamer
舊 2019-07-08, 14:26
請問你跟那間tour? 費用多少?推介嗎?