背包客棧自助旅行論壇
[菲律賓及長灘島]29-3-201830-3-2018上年復活節嘅時候趁學校放假所以就去左轉旅行每年總有一個旅行去玩水上年其他朋友唔得閒 所以決定一個人...不外乎都係食海鮮而菲律賓嘅海鮮係更加平見到有間餐廳比較多遊客就點咗少少燒海鮮加個飯食食完就返去休息啦第二日好早集合!! Day 3待續
首頁 論壇 攻略 機票比價 訂房比價 旅遊相簿 會員相簿 景點地圖 背包幫 搜尋 今日新文章 註冊 登入論壇
回覆   發表新主題

主題工具
KelvinKwan_TRAVEL KelvinKwan_TRAVEL 目前離線
背包客
感謝: 6次/5篇
註冊日期: 2019-02-04
舊 夢幻玻璃海—宿霧 DAY 1-2 - 2019-03-15, 00:03

29-3-2018

30-3-2018

上年復活節嘅時候

趁學校放假所以就去左轉旅行

每年總有一個旅行去玩水

上年其他朋友唔得閒 所以決定一個人去菲律賓

菲律賓係一個島國 所以好多地方都適合玩水

例如最出名嘅長灘島

亦都有近年愈來愈熱門嘅宿霧同埋巴拉望

而我呢次旅行就揀咗去5日宿霧

去宿霧一般都係搭宿霧太平洋航空

香港每日都有宿霧嘅直航機

本來我去程都係直航 而且係玩6日

但學校臨時有啲嘢要做所以就改咗機票

變咗要經馬尼拉轉機 而且玩少日

第一次去菲律賓

宿霧太平洋航空同一般嘅廉航唔同

飛馬尼拉航線唔會採用A320

同AirAsia X一樣都係333座位

所以坐落都幾舒服

加上菲律賓消費低 連飛機上買野食都好平

例如我買一罐可樂飲 竟然只係用咗8蚊港幣

對比起其他航空公司真係好平

香港飛馬尼拉只係兩個鐘左右

眨下眼就到咗馬尼拉

因為國際線轉內陸線

所以要進行多一次清關手續

加上我有接近4個鐘轉機

當然把握機會參觀下馬尼拉國際機場

來到馬尼拉機場第一件事就係去咗買電話卡先

第二件事就係拎啲美金去唱錢

因為去到宿霧已經好夜 所以就把握時間處理好先

搞掂完呢兩件事之後 就去咗快樂蜂食個下午茶

尼邊食一個意粉餐大約12蚊港幣 足足比香港平三倍!!!

食完嘢冇嘢做就索性入禁區等飛機

等到差唔多夜晚六點 終於開始登機

準備搭1.5個鐘去宿霧

其實我留意到 每日有好多班機由馬尼拉去宿霧

但係我改機票嘅時候佢只係畀我呢一班

白白浪費咗幾個鐘轉機

再見馬尼拉

夜晚8點到達宿霧機場

落咗機之後就去咗拎行李

拎完行李第一件事就係返酒店

同其他東南亞國家一樣

的士司機劏客都係好嚴重

所以同去馬來西亞、泰國一樣 可以用Grab taxi

安全而且價格有保證

第一晚住嘅酒店係東南亞嘅連鎖酒店

間房唔大但係好乾淨 最重要係每晚只係二百幾蚊港幣
原文載於: 背包客棧自助旅行論壇 https://www.backpackers.com.tw/forum/showthread.php?t=10254536

一個人去住都唔覺得貴

(網上圖片)

酒店位於宿霧市中心

所以我一放低啲行李就去咗搵嘢食

但係我9點幾出街已經關曬門

行咗一圈都搵唔到有嘢食

迫於無奈淨食咗個麥當勞 同埋喺7仔補充返啲日用品

第二朝要好早搭船所以就早啲瞓啦

Day 2

房間景色

第二日起身食咗個杯麵就check out

因為我要六點半去到碼頭 搭七點正嘅船去薄荷島

由酒店去碼頭嘅交通都係用Grab

去到碼頭首先係去咗買飛先 然後再去做安檢

同搭飛機一樣 有大型行李一定要寄倉

因為我淨係咩個背囊 所以我就冇去寄倉啦

我架船係七點開

開船前十五分鐘就會有廣播叫人登船

乘客一定要對號入座 咁啱我嗰日有一團韓國人唔跟座位坐

擾攘差唔多半個鐘頭先開船

由宿霧搭船去薄荷島船程大約兩個鐘

座位好逼唔算舒服

勝在中間部大電視會播外國電影 我去程就係播住哈利波特

睇住電影嘅話啲時間都過得幾快

兩個鐘後終於抵達薄荷島

薄荷島係冇任何公共交通

唯一嘅方法就係要包車

一般幾個人咪嘅話包架車唔貴 大約四百蚊港幣一日

但我自己一個女就唔化算 所以我冇預先喺網上包車

出到碼頭好多人圍住你問你使唔使坐車

我發現佢哋幾乎係同一間公司甚至乎係大家合謀定價

所以幾乎不存在殺價空間

就係我幾乎崩潰到要準備一個人包架四人車嘅時候 畀我發現咗呢個tuk tuk

包一日嘅價錢大約200蚊港幣

其實呢架嘢唔算貴 因為可以坐到兩個人

但我一個人嚟就冇計啦

薄荷島係一個好出名嘅旅遊島嶼 幾乎去宿霧旅行必定要嚟

佢嘅景點不外乎嗰幾個 所以司機都已經準備好帶你遊覽經典嘅路線

我玩完呢幾個景點之後 並唔會返宿霧

我會一直落埋去連住薄荷島嘅邦勞島

只要一早同司機講定 加少少錢就得啦

好耐未做過三輪車

其實我對薄荷島嘅景點興趣不大

不過叫做遊下車河都幾舒服

因為呢度嘅空氣好清新 沿途都係一啲好落後嘅鄉村

落後到連信號都收唔到

第一站去咗個昆蟲動物園

喺嗰度都係睇下啲昆蟲同埋兩棲類動物

入場費只係十幾蚊港幣

仲有得免費抱住條大蟒蛇影相

飲咗個椰青就走人

遊車河嗰陣經過咗個竹林幾靚

所以我就捉住咗個司機影相xd

第二站去咗Bohol Tarsier 即係菲律賓眼鏡猴保護區

眼鏡猴係薄荷島嘅特別動物 亦都係全世界最細隻嘅馬騮

因為佢哋天生玻璃心好容易受嚇 所以數目越來越少

真係好細隻

要放大起格先見到

參觀完眼鏡猴保護區之後 就準備去埋最後一個景點

亦都係我對薄荷島最有興趣嘅景點 — 朱古力山

因為佢嘅形狀起伏好似一粒朱古力 所以就得到呢個名稱

亦都成為咗薄荷島嘅地標

打完卡之後就朝著邦勞島嘅方向前進

其實薄荷島仲有好多嘢玩

本來我係諗住去Adventure Park玩bungy jump 但係撞正咗休息日

另一個活動就係喺河船到食住下午茶 睇原住民表演

但係因為菲律賓係天主教國家 適逢復活節

所以好多活動都取消咗

Dormitels.ph Bohol

下午三點幾已經嚟到邦勞島

我住嘅地方係Alona Beach附近

因為呢邊算係邦勞島嘅市中心 有酒吧、旅行社、住宿等

喺成個邦勞島最熱鬧嘅地方

我住嘅呢間hostel有雙人房連獨立廁所 每晚大約200蚊

只不過係位置偏僻少少 但係性價比好高

Day1搭飛機同Day2薄荷島都唔係呢個旅程嘅重點

因為我講過來菲律賓嘅目的係玩水

所以Day3同Day4先係重頭戲

來到邦勞島首先要去報local tour

極度推薦大家來呢間旅行社 因為由外國人管理

價錢公道亦都有安全保證

後來聽到有台灣人分享報咗一間有中文服務嘅agent

玩完之後掉低佢哋喺碼頭足足兩個鐘先有車接佢哋返去

比人係菲律賓掉係街頭 嚇到嚇死

我總共報咗兩個tour

一個係去浮潛跳島 另一個係同鯨鯊游水

再加多一個接送服務 回程由邦勞島送返我去薄荷島碼頭

總共淨係洗咗大約400港幣

如果你唔係一個人嚟玩嘅話 相信個價錢會更加平

報完local tour之後

就去咗附近嘅海灘度hea下

原本島嘅沙灘都咁清

之後嗰兩日出海真係不得了

原文載於: 背包客棧自助旅行論壇 https://www.backpackers.com.tw/forum/showthread.php?t=10254536

喺個沙灘到聽下歌曬下太陽 就已經入黑

海島嘅國家不外乎都係食海鮮

而菲律賓嘅海鮮係更加平

見到有間餐廳比較多遊客

就點咗少少燒海鮮加個飯食

食完就返去休息啦

第二日好早集合!!

Day 3待續
被閱讀353次
回覆時引用此篇文章
sarahho18 sarahho18 目前離線
背包客
感謝: 8次/8篇
註冊日期: 2019-03-09
舊 回覆: 夢幻玻璃海—宿霧 DAY 1-2 - 2019-03-15, 14:22

你一個女仔去菲律賓唔怕咩?睇到有好多菲律賓被屈錢,或者之前果單被屈藏毒新聞就已經怕怕了,我都係覺得去其他國家好D。
回覆時引用此篇文章
KelvinKwan_TRAVEL KelvinKwan_TRAVEL 目前離線
背包客
感謝: 6次/5篇
註冊日期: 2019-02-04
舊 回覆: 夢幻玻璃海—宿霧 DAY 1-2 - 2019-03-15, 14:31

引用:
作者: sarahho18 (原文章)
你一個女仔去菲律賓唔怕咩?睇到有好多菲律賓被屈錢,或者之前果單被屈藏毒新聞就已經怕怕了,我都係覺得去其他國家好D。
Sorry 原來我打錯字 我是男喔!
回覆時引用此篇文章
sarahho18 sarahho18 目前離線
背包客
感謝: 8次/8篇
註冊日期: 2019-03-09
舊 回覆: 夢幻玻璃海—宿霧 DAY 1-2 - 2019-03-15, 14:36

引用:
作者: KelvinKwan_TRAVEL (原文章)
Sorry 原來我打錯字 我是男喔!
哈哈男既可能好小小啦,出遊比女生方便得多。
回覆時引用此篇文章
回覆   發表新主題

主題分類清單
遊記行程交通住宿景點購物飲食
金錢證件其他全部
主題工具
論壇跳轉
主題工具