發文 註冊 登入
行程

里拉修道院住宿及里拉七湖行程編排請教

10 14 3609
sukwchan2
舊 2018-06-23, 15:37
大家好! 想請教以下問題:
請問行程這樣可行嗎?
請問住過修道院的各位,七八月那麼熱, 里拉修道院接近國家公園, 會否比較涼?
另外, 有些英文HIKING BLOG說那裏有BEDBUGS, 但看照片似乎是佷潔淨的, 不知住過的各位可否分享一下經驗?

DAY1 SOFIA
DAY2 CHAIRLIFT 去里拉七湖, 行落山去修道院, 住修道院
DAY 3 遊覽修道院,下午回SOFIA住SOFIA
3609 次查看
小正子 的頭像
小正子 小正子 已通過手機驗證. 門號所屬國家:Taiwan
舊 2018-06-23, 15:55
Hi
第一天你應該住盡量靠近入山口
考量到生活機能, 你可以住到Dupnitsa
不然你第二天才啟程, 光車程轉車之類就花到半天

修道院在山裡
其實很涼爽. 應該是沒有熱的問題
修道院的泉水很甘甜, 記得多喝點, 很有靈氣的山泉水....
感謝 1
sukwchan2
舊 2018-06-23, 16:25
很感動那麼快有回覆. 謝謝小正子! 我也算是有點小運! 謝謝小正子和各位保加利亞旅遊先驅讓我很快有了個大概想法.

DUPNITSA 聽聞住宿很少, 而據聞里拉修道院側邊就是里拉七湖國家公園的入口(不知這樣說是否準確), 所以才想一大早由SOFIA出發, 包迷路, 四小時之內應可以去到CHAIRLIFT, 去到後就行SEVEN RILA LAKES 路線, 落山就係修道院. 行李就放SOFIA.

我不是行山專家, 但看各位寫的都很吸引, 這條行山路線好像是最容易走的.
或許是在山上住一晚, 再行下周圍, 然後第二天去修道院住. 如果不會熱到中暑, 我應該會一試住修道院的滋味.

我今次其實會從SERBIA過保加利亞, 估唔到兩個之間交通選擇唔多, 我由BELGRADE出發, 坐飛機去SOFIA最方便, 巴士有就有, 但係一係半夜由NIS開車, 一係下午至有車, 晚上至到SOFIA, 我一個人去,初到貴境就係晚上, 即使治安良好, 都係有啲心驚......而我又唔多想去NIS. 我試過查馬其頓入, 都係半夜車, 圍住保加利亞個啲國家都好似冇個啲跨國DOOR TO DOOR TRANSFER. BELGRADE可以去好多跨國地方, 好似隔離波斯尼亞MOSTA都有MINITRANSFER直返BELGRADE可以訂, 我都訂左, 但竟然BELGRADE就冇去SOFIA直車(可能我揾唔到) 機票訂左個行程就訂實左,唔再改得, 所以我一直都未訂, 想有個彈性......

我保加利亞個行程大致上係咁, 不知有沒有什麼必去景點遺漏了, 請賜教.

7/8 Belgrade坐飛機去Sofia, 住SOFIA
8/8 Rila seven lakes hiking tour--住山上(大行李放sofia)
9/8 落山, 去Rila monastery參觀及住宿
10/8 sofia
11/8 Koprovishitta
12/8-13/8 Plovdiv( 有網友說一天有一班車去, 如果駁唔到就返sofia轉)
14/8-16/8 VT—(去UFO)
17/8-18/8 Sofia
19/8-坐飛機回香港
小正子 的頭像
小正子 小正子 已通過手機驗證. 門號所屬國家:Taiwan
舊 2018-06-23, 16:48
引用:
作者: sukwchan2 (原文章)
很感動那麼快有回覆. 謝謝小正子! 我也算是有點小運! 謝謝小正子和各位保加利亞旅遊先驅讓我很快有了個大概想法.

DUPNITSA 聽聞住宿很少, 而據聞里拉修道院側邊就是里拉七湖國家公園的入口(不知這樣說是否準確), 所以才想一大早由SOFIA出發, 包迷路, 四小時之內應可以去到CHAIRLIFT, 去到後就行SEVEN RILA LAKES 路線, 落山就係修道院. 行李就放SOFIA.

我不是行山專家, 但看各位寫的都很吸引, 這條行山路線好像是最容易走的.
或許是在山上住一晚, 再行下周圍, 然後第二天去修道院住. 如果不會熱到中暑, 我應該會一試住修道院的滋味.

我今次其實會從SERBIA過保加利亞, 估唔到兩個之間交通選擇唔多, 我由BELGRADE出發, 坐飛機去SOFIA最方便, 巴士有就有, 但係一係半夜由NIS開車, 一係下午至有車, 晚上至到SOFIA, 我一個人去,初到貴境就係晚上, 即使治安良好, 都係有啲心驚......而我又唔多想去NIS. 我試過查馬其頓入, 都係半夜車, 圍住保加利亞個啲國家都好似冇個啲跨國DOOR TO DOOR TRANSFER. BELGRADE可以去好多跨國地方, 好似隔離波斯尼亞MOSTA都有MINITRANSFER直返BELGRADE可以訂, 我都訂左, 但竟然BELGRADE就冇去SOFIA直車(可能我揾唔到) 機票訂左個行程就訂實左,唔再改得, 所以我一直都未訂, 想有個彈性......

我保加利亞個行程大致上係咁, 不知有沒有什麼必去景點遺漏了, 請賜教.

7/8 Belgrade坐飛機去Sofia, 住SOFIA
8/8 Rila seven lakes hiking tour--住山上(大行李放sofia)
9/8 落山, 去Rila monastery參觀及住宿
10/8 sofia
11/8 Koprovishitta
12/8-13/8 Plovdiv( 有網友說一天有一班車去, 如果駁唔到就返sofia轉)
14/8-16/8 VT—(去UFO)
17/8-18/8 Sofia
19/8-坐飛機回香港
你看現在里拉的溫度才十四度
所以溫度不會是問題....
如果要在山上住, 那應該可以從Sofia出發吧....

你擔心的Belgrade-Sofia
我這邊查到有兩公司
http://www.nis-ekspres.rs/index_en.php?p=RedVoznje
http://www.matpu.com/mejdunaroni-avtobusni-linii/razpisanie-avtobusi-Serbia.html
可以參考一下....

說到飛碟
剛看到一篇文章可參考
https://www.novinite.com/photo_topic/100894/BUL...NISM%27S+FLYING+SAUCER
不過去還是要一切小心. 飛碟基本上都是廢墟, 自己要想辦法安全進出....
感謝 2
sukwchan2
舊 2018-06-23, 19:24
引用:
作者: 小正子 (原文章)

我這邊查到有兩公司
http://www.nis-ekspres.rs/index_en.php?p=RedVoznje
http://www.matpu.com/mejdunaroni-avtobusni-linii/razpisanie-avtobusi-Serbia.html
可以參考一下....

說到飛碟
剛看到一篇文章可參考
https://www.novinite.com/photo_topic/100894/BUL...NISM%27S+FLYING+SAUCER
不過去還是要一切小心. 飛碟基本上都是廢墟, 自己要想辦法安全進出....

~~~我是會從SOFIA出發, 坐CHAIRLIFT去山頂, 只走下山路線, 晚上住修道院,但不知會否如此順利.

我這邊查到有兩公司
可以參考一下....

~~~~這個我也看過, 從NIS出發, 要麼04, 要麼16, 無論選凌晨還是下午,都難避免摸黑上路......沒有大白天走, 大白天到的班次. 很奇怪的,我查由SERBIA入科索沃再經馬其頓入SOFIA都是這些摸黑時間......雖然SOFIA有PRIVATE TRANSFER, 但是單位是整輛車,沒有湊車那種單人票, 價格比坐飛機還貴. 沒法就只好坐飛機了.一天只有一班......
Joseph_HK
舊 2018-06-24, 20:30
我前幾日走過。Sofia坐車到Dupnica(6 BGN),搭巴士到Sapareva Banva(1.6 BGN),搭的士Panichishte某個hut(唔想提,18 BGN),喺七湖住兩晚。

第三日由Panichishte搭的士(lift喺Panichishte度,因為山上面,只有的士上落到山,冇公共交通公具,20 BGN),到Sapareva Banva,再搭返車到Dupnica(1.6 BGN)。

到Dupnica時,到infomation centre問到修道院的車,網上check一日得兩班,但個時12:25分,5分鐘後黎左架,經Rila到修道院(10 BGN)。
感謝 2
Joseph_HK
舊 2018-06-24, 20:35
另外有關天氣方面,我6月尾時去,山區天氣變幻無常,一般一日內會有晴雨雲霧,朝早同夜晚好凍,着多件衫。記得朝早上山時,好大風,又落微雨,凍到喊。但日頸有太陽就暖暖地。

而修道院冇七湖咁凍,但都幾涼下,如果只係Day trip就唔太問題。但要喺個度住都係帶多件衫。山區一落雨就好麻煩。
感謝 1
sukwchan2
舊 2018-06-29, 11:16
引用:
作者: Joseph_HK (原文章)
另外有關天氣方面,我6月尾時去,山區天氣變幻無常,一般一日內會有晴雨雲霧,朝早同夜晚好凍,着多件衫。記得朝早上山時,好大風,又落微雨,凍到喊。但日頸有太陽就暖暖地。

而修道院冇七湖咁凍,但都幾涼下,如果只係Day trip就唔太問題。但要喺個度住都係帶多件衫。山區一落雨就好麻煩。
我諗你講個間係湖區小屋? CHAIRLIFT終點站隔離? 但八月頭滿左了
我諗住上左山, 即日行番落山,去修道院住, 你知唔知有冇呢條山路? 我在網上找到條叫SEVEN RILA LAKES的路, 但始終我不是行山專家, 出發前係好想知道究竟行唔行到, 但在網上再找不到相關資訊.
請問沿途多行山人士嗎? 三個月前去西西里個邊行, 全程冇人, 加上冇網絡訊號, 真係叫天不應,叫地不聞, 所以想知道七湖行山人士多嗎? 豈碼可以跟人行或者問人.
Joseph_HK
舊 2018-07-01, 00:31
引用:
我諗你講個間係湖區小屋? CHAIRLIFT終點站隔離? 但八月頭滿左了
我諗住上左山, 即日行番落山,去修道院住, 你知唔知有冇呢條山路? 我在網上找到條叫SEVEN RILA LAKES的路, 但始終我不是行山專家, 出發前係好想知道究竟行唔行到, 但在網上再找不到相關資訊.
請問沿途多行山人士嗎? 三個月前去西西里個邊行, 全程冇人, 加上冇網絡訊號, 真係叫天不應,叫地不聞, 所以想知道七湖行山人士多嗎? 豈碼可以跟人行或者問人.
我住喺Lift下隔離既hut,唔喺山頂,係喺山腰。山路有就有,但我未行過,指示牌有講要行10個鐘,有聽人講行6個鐘,又聽過行7個鐘,好睇你自己腳程。山上面有好多人行山,因為七湖就喺山上面,一定見到人,但有冇人同你一樣喺個日行落七湖就唔知。可以睇下Maps.me,應該有路指示出黎。但個人認為如果行山行得少,又多行李,就唔太建議咁行,因為如果山上面落過雨,有啲路幾難行。
此篇文章於 2018-07-07 00:28 被 Joseph_HK 編輯。
感謝 1
sukwchan2
舊 2018-07-04, 16:42
現在我決定由SOFIA去里拉修道院住一晚, 我傳了電郵過去訂房, 等回覆.
里拉七湖健行, 考慮到自己的能力, 還是不勉強, 可能會在SOFIA參加里拉七湖健行團, 開開眼界.
Joseph_HK
舊 2018-07-07, 00:27
引用:
現在我決定由SOFIA去里拉修道院住一晚, 我傳了電郵過去訂房, 等回覆.
里拉七湖健行, 考慮到自己的能力, 還是不勉強, 可能會在SOFIA參加里拉七湖健行團, 開開眼界.
所以七湖都係由Sofia出發?我印象中去七湖好似要兩個鐘多啲,你到個時應該已經十點、十一點左右,纜車好似大約五點就停。而風景區最靚一般係朝早同人少既時候。如果你仲可以改行程,或者可以考慮下喺山下面住。咁樣可以慳到好多時間,唔駛咁趕。
感謝 1
sukwchan2
舊 2018-07-16, 18:47
你說在山下住, 這個地方可以嗎? Sapareva Banya
我訂了9/8的里拉修道院住宿,10/8 一大早退房去Sapareva Banya. 在google map看到相距大約一小時多, 現在還不知道怎樣坐車去到Sapareva Banya. 如果趕得切, 就去坐纜車, 然後行落山(我朋友說山上沒有明確的路標,很容易迷路, 我一個人, 故也正考慮在山上繞個大圈, 到時間就回纜車站坐車下山)

請大家給點意見,謝謝.
小正子 的頭像
舊 2018-07-16, 20:23
引用:
你說在山下住, 這個地方可以嗎? Sapareva Banya
我訂了9/8的里拉修道院住宿,10/8 一大早退房去Sapareva Banya. 在google map看到相距大約一小時多, 現在還不知道怎樣坐車去到Sapareva Banya. 如果趕得切, 就去坐纜車, 然後行落山(我朋友說山上沒有明確的路標,很容易迷路, 我一個人, 故也正考慮在山上繞個大圈, 到時間就回纜車站坐車下山)

請大家給點意見,謝謝.
修道院有巴士到Dupnitsa,
到了Dupnitsa後, 再follow Joseph上文
Dupnica搭巴士到Sapareva Banva(1.6 BGN)

山上也沒這麼難
除非山上一個人都沒有
跟著人走就對. 大家都是要去看七湖.....
另外你可先下載 maps.me, 上面的路徑其實很清楚
感謝 1
ytpong 的頭像
ytpong ytpong 已通過手機驗證. 門號所屬國家:Hong Kong
舊 2018-07-16, 20:36
我6月剛去完,分享一下經驗給參考

Rila Monastery 9am有車往Dupnica (車程約1HR多點)
上車前請問一問司機是否停在Dupnica的公車站,
如果不停可以問他能否在Dupnica外圍放下你
然後走路往公車站(約15分鐘)
(我們當時坐3PM的班次就是這樣)

在公車站等往Sapareva Banya的巴士(車程1小時內)
從Sapareva Banya坐車往纜車站都要半小時以上
從纜車站走下山則要3個多小時... 我們用雙腿實証過

坐纜車上山後,可以找這些標誌,它放得挺密的,大概2、300米便有一個,
分岔口也會有。路徑也算明顯,當然最好預載一下離線地圖以備查閱

山上的路大概是石路加泥路

平心而論,如果有行山習慣的話,山上的路況還算OK
原文載於: 背包客棧自助旅行論壇 https://www.backpackers.com.tw/forum/showthread.php?t=10122810#post10503880
但我們那次上山是下傾盆大雨
結果一些路就變得非常難走
最後我們只看一個湖便因為天氣太差而原路折返

如果你們想多點時間在山上,可以考慮在Sapareva Banya先宿一晚
(這個小鎮很多民宿而且價錢很平)
第二天一早才出發
這樣一天時間應該可以走完七湖
網上看走一圈其實約8-10KM,天氣正常下應該3-4小時已經很充裕
sukwchan2
舊 2018-08-14, 02:16
引用:
作者: ytpong (原文章)
我6月剛去完,分享一下經驗給參考

Rila Monastery 9am有車往Dupnica (車程約1HR多點)
上車前請問一問司機是否停在Dupnica的公車站,
如果不停可以問他能否在Dupnica外圍放下你
然後走路往公車站(約15分鐘)
(我們當時坐3PM的班次就是這樣)

在公車站等往Sapareva Banya的巴士(車程1小時內)
從Sapareva Banya坐車往纜車站都要半小時以上
從纜車站走下山則要3個多小時... 我們用雙腿實証過

坐纜車上山後,可以找這些標誌,它放得挺密的,大概2、300米便有一個,
分岔口也會有。路徑也算明顯,當然最好預載一下離線地圖以備查閱

山上的路大概是石路加泥路

平心而論,如果有行山習慣的話,山上的路況還算OK
但我們那次上山是下傾盆大雨
結果一些路就變得非常難走
最後我們只看一個湖便因為天氣太差而原路折返

如果你們想多點時間在山上,可以考慮在Sapareva Banya先宿一晚
(這個小鎮很多民宿而且價錢很平)
第二天一早才出發
這樣一天時間應該可以走完七湖
網上看走一圈其實約8-10KM,天氣正常下應該3-4小時已經很充裕
各位,
我剛完成保加利亞里拉部分的行程。現總結一下。
我早上由酒店出發在 Sapanya 住了一晚,本打算去到就行山,誰知巴士延誤接近一小時,旅館房東建議我第二天早上才去。我就在 Sapanya過了一個悠閒的下午。由於去里拉七湖的車站和去 Dupnitsa的不同,我就花了點時間確認。在那裏有個 St Nicholas church 但有工程只能在外閒逛。在這地方最大收穫是滿天星,比里拉修道院望上去更多。
如果不夠時間,有人是即日來回索菲亞行里拉。我用了兩個多小時坐 Chairlift 來回和簡單遠足。我也看到了三個湖,也算不錯,山上風大,四周很狀觀。不比西歐或東歐的山遜色。
去程的士如果有其他人一齊等車,司機只收每人 5leva
由於第二天早上才去,下午才出發去修道院,簡直是摸著石頭過河。網上的資料連當地人也說不太準確。唯有坐一程算一程。六時多去到里拉村。心想麻煩了。如各位所講,一輛的士也沒有。 那裏的店主開價20歐去條道院,也沒辦法。否則留在里拉住也要花錢。
總結,想慢慢行,不妨在 Sapanya 住兩晚,全日去里拉七湖,第二天早上一早走去修道院住一夜。這安排是給像我般不是專業健行者又想慢慢走的旅客的提議。
感謝 1