發文 註冊 登入
其他

香港aow新手一名,潛水錶問題!

10 2969
angel_ki
舊 2018-12-17, 04:38
小妹是香港人一名,於今年11月尾考了AOW,希望下年開始可以到不同地方潛水,所以想購買一隻潛水錶但又不知那個牌子好,各位師兄師姐可給小妹意見嗎?因我也想跟朋友自由潛水,所以想那隻潛水錶能有這個mode,如若有compass 在內會更好!但小妹只是新手一名,所以大約預算是1400~3000內!
另外,小妹亦想在此尋找一些潛水朋友一起交流潛水資訊或心得!如有群亦想加入其中
2969 次查看
hktreelo
舊 2018-12-17, 22:56
虽然过了潜水展,但湾仔的Pro Dive一般还会提供优惠,他们的意见更加专业。

我不知道你是否潜了很多潜才考aow,但个人认为先练好技术和有固定可靠的buddy后,才考虑自由潜水吧。

有兴趣可以加我微信,我拉你入香港和华南的潜水群
chius123
dream_cake
舊 2018-12-28, 20:15
引用:
作者: angel_ki (原文章)
小妹是香港人一名,於今年11月尾考了AOW,希望下年開始可以到不同地方潛水,所以想購買一隻潛水錶但又不知那個牌子好,各位師兄師姐可給小妹意見嗎?因我也想跟朋友自由潛水,所以想那隻潛水錶能有這個mode,如若有compass 在內會更好!但小妹只是新手一名,所以大約預算是1400~3000內!
另外,小妹亦想在此尋找一些潛水朋友一起交流潛水資訊或心得!如有群亦想加入其中
如果你唔追求時款/要戴出街用, Suunto Zoop Novo 會係你預計之中, 落到水好易睇, 字夠大, 而且升水快會有響聲同閃, 基本功能都齊, 我係用呢款, 香港都好多潛友用, 行貨$1200左右

但如果你要靚, 去街款, Mares Smart係出街款, 不過錶面細, 早排有幾間都減價

另外, 如果有埋導航, 香港行貨但要係你預算價位...暫時唔太覺眼, 或者你可以問下教練/相熟潛店
angel_ki
舊 2019-01-03, 20:17
引用:
作者: dream_cake (原文章)
如果你唔追求時款/要戴出街用, Suunto Zoop Novo 會係你預計之中, 落到水好易睇, 字夠大, 而且升水快會有響聲同閃, 基本功能都齊, 我係用呢款, 香港都好多潛友用, 行貨$1200左右

但如果你要靚, 去街款, Mares Smart係出街款, 不過錶面細, 早排有幾間都減價

另外, 如果有埋導航, 香港行貨但要係你預算價位...暫時唔太覺眼, 或者你可以問下教練/相熟潛店
thank you a!!!!我想要實用je,,,,同埋我想問下其實有導航係未好d?
Jony_mo
舊 2019-01-11, 12:13
引用:
同上面位師兄講嘅一樣, 如果係3000以內, 基本上都會推薦Suunto Zoop Novo, 因為佢功能同d4i完全一樣, 只係d4i多啲顏色同靚少少. 同埋Zoop真係幾大隻下, d4i就平時戴出街都得, 係街度見到有人戴都知佢潛開水

我前兩日係facebook睇到個新嘅台灣牌子好似唔錯, 叫Atmos Mission one, 個錶面係智能mon黎, 好似佳明咁, 我睇啲留言只係賣緊3600左右, 你有興趣都可以去望下 不過新野黎, 實無老牌子做得咁有經驗
酒保
舊 2019-01-11, 12:29
引用:
Suunto 有型~好看~ 平常也都再帶 我自己也戴
garmin 不知有無出潛水功能的錶
香港這麼少地方可潛~ 我想妳最好別衝動買錶和重裝 我估妳玩不久
dream_cake
舊 2019-01-15, 14:00
引用:
thank you a!!!!我想要實用je,,,,同埋我想問下其實有導航係未好d?
自問我未上AOW, 不過我諗要睇個人習憤點睇方向
個人經驗...如果身邊BUDDY有指南針錶, 會容易處理過用錶
dream_cake
舊 2019-01-15, 14:05
引用:
作者: Jony_mo (原文章)
同上面位師兄講嘅一樣, 如果係3000以內, 基本上都會推薦Suunto Zoop Novo, 因為佢功能同d4i完全一樣, 只係d4i多啲顏色同靚少少. 同埋Zoop真係幾大隻下, d4i就平時戴出街都得, 係街度見到有人戴都知佢潛開水

我前兩日係facebook睇到個新嘅台灣牌子好似唔錯, 叫Atmos Mission one, 個錶面係智能mon黎, 好似佳明咁, 我睇啲留言只係賣緊3600左右, 你有興趣都可以去望下 不過新野黎, 實無老牌子做得咁有經驗
有時大隻有個好處, 係俾埋BUDDY睇...所以睇個人需要啦
雲泊浪人
舊 2019-02-15, 18:43
https://web.atmos.app/?fbclid=IwAR3WsosILUhdlSV...Ip5vntTHpuEJXQ44ZYndfg 今年的3月中旬即將上市,約港幣3000 左右,另一個台灣品牌DeepBlue已經上市2年多,約港幣2500。或是妳Google一下:香港華成潛水器材,在大咀角,有賣樓下說的Sunndo novo zoop的入門款。偶10年前在這裡買的前一代的zekko第一支電腦錶。
zquan
舊 2019-02-24, 22:44
引用:
作者: 酒保 (原文章)
Suunto 有型~好看~ 平常也都再帶 我自己也戴
garmin 不知有無出潛水功能的錶
香港這麼少地方可潛~ 我想妳最好別衝動買錶和重裝 我估妳玩不久
有出..不過我中意的太貴啦
garmin mk1
Cherylcchong
舊 2019-03-02, 04:54
Hi~ 我都係香港女生 12月考Aida2 有興趣可以做buddy