發文 註冊 登入
住宿

柏林住宿問題(找shared room)

11 3689
busyying
舊 2015-05-08, 16:41
大家好,我是香港女生,我即將於六月底前往德國工作假期,但是現在看了一些資料還是毫無頭緒應該找那區居住比較方便!
大家可以給些意見大家一般都選擇那一區呢?
而且都是出發前已先找住的嗎?
有沒有朋友都是這段時期出發呢?或是都先去柏林呢?
方便的話希望交流一下或一齊找地方住啊!
謝謝大家!!
3689 次查看
Karen_horse
舊 2015-05-17, 18:09
你好,我都是六月底出發去柏林的香港女生。我已BK了第一個星期的hostel,打算去到先揾屋。現在都是看看租屋網,暫未決定住哪區呀。
浤淵
舊 2015-05-18, 07:34
妳好~我也在找人合租!不過我是男的~且只合租到九月底~有興趣可先網路上聊~
line:x1527520
mail:x1527520@hotmail.com
busyying
舊 2015-05-28, 00:29
Hello,我是6月30號到柏林,暫時計劃先找頭一個月住宿,或者唔介意的話email 一齊傾下?
Karen_horse
舊 2015-05-29, 17:56
好呀~

line: kchorse
email: legolasmkc@yahoo.com.hk
LKY_ada
舊 2015-05-31, 20:06
Hello,我8月中會到柏林WH的香港女生,可以加我一齊傾下嗎?
line: lkydadadada
email: adaxooxoo@yahoo.com.hk
德國柏林 安心民宿
舊 2016-02-04, 06:15
您好
我住柏林, 若有需要安全、乾淨、溫暖、舒適房間, 歡迎詢問

【德國柏林 安心民宿】房間短租或長租
☆ 設備:
提供乾淨、舒適枕頭和棉被
加大雙人床(180x180公分)
無限網路
WC附浴缸
浴巾、沐浴乳、洗髮精、吹風機
早餐可使用廚房(短租)

☆ 地點: 步行5分鐘,搭地面輕軌街車Tram M4或M5(車距每5分鐘), 約半小時, 可到柏林市中心:
亞歷山大廣場Alexanderplatz
Hackerschmarkt
柏林中央車站Hauptbahnhof

☆ 週邊交通:
公車站(步行5分鐘)
地面輕軌街車Tram(步行5分鐘)
S-bahn(步行10分鐘)

☆ 週邊商場: 步行5-10分鐘可到:
百貨公司 Galeria Kaufhof
超市 Kaiser's、netto、aldi、 lidl
藥妝店 dm、rossmann
上傳的縮圖

JoanneApple
舊 2016-04-22, 03:12
我都係5月去柏林 已租一個月hostel 都想一齊傾
Line: joanneyellowapple
Email: wongsiuyung2002@hotmail.com
anniepat
舊 2016-05-05, 16:49
hi, 我都是香港女生。我會6月中至7月中stay berlin讀德文,學校提供的住宿好像有點貴,想看看有沒有人合租之類。
ClareWH
舊 2016-11-16, 18:42
hello~~我都係香港人,女仔,剛到柏林,想問下大家會唔會仲有興趣或需要同人合租WG呀?因為我剛到步仲搵緊工同屋><如果唔介意可同我聯絡^^

e-mail: miffykayi@hotmail.com
Line: travelmouton
Eunicehtk
舊 2016-11-17, 19:38
Hello我都係香港女仔阿,岩岩到柏林,而家住緊旅館,想搵apartment 長租阿,請問大家有介紹嗎?

Email: htkeunice@hotmail.com

Many thanks!!
rainnee
舊 2017-05-25, 14:46
HELLO,我也是香港女生,即將於六月底前往德國工作假期~ 也在找房子中~~~

能加上我一齊傾下嗎 ?
Email: wingwinky@hotmail.com