背包客棧自助旅行論壇
發文 註冊 登入
證件

急:香港BNO玻利維亞簽證一問

3 6 1030
kaka72
舊 2020-02-27, 00:26
我由6/3 puno 搭巴士去la paz,想用bno試下過境,但見到有不成功入境的例子,我是否預先網上申請左hksar 落地簽證先,萬一bno 入不到境,都有後備?但現在申請,6/3趕得切嗎?
感謝回答!!!
1030 次查看
玲記 的頭像
玲記
舊 2020-02-27, 11:11
引用:
作者: kaka72 (原文章)
我由6/3 puno 搭巴士去la paz,想用bno試下過境,但見到有不成功入境的例子,我是否預先網上申請左hksar 落地簽證先,萬一bno 入不到境,都有後備?但現在申請,6/3趕得切嗎?
感謝回答!!!
要申請玻利維亞簽證, 是先在網上填交申請表, 然後十四天內在指定的領事館覆檢及取得簽證貼紙.
你多做功課吧, 網上很多資料很詳盡.
感謝 1
naisee
舊 2020-02-27, 14:59
引用:
9我由6/3 puno 搭巴士去la paz,想用bno試下過境,但見到有不成功入境的例子,我是否預先網上申請左hksar 落地簽證先,萬一bno 入不到境,都有後備?但現在申請,6/3趕得切嗎?
感謝回答!!!
我4年前咁上下時間經Copacabana入境時, 特衰護照落地簽搞掂, 只要你預備定一張100蚊美金準備隨時奉上
感謝 1
大食OL 的頭像
大食OL
舊 2020-02-27, 18:59
引用:
現在申請,6/3趕得切嗎?
完全沒有問題, 因為你在網上做都只是登記資料及取code, 事實上你還是要將所需文件及申請表印下來, 連同護照親自交去領事館的, 只是如果你在秘魯Cusco或Puno領事館辦, 簽證費用會便宜一大截
感謝 1
larry225 的頭像
larry225
舊 2020-03-03, 16:52
我2017年都係Puno坐巴士入La Paz
經既係Desaguadero口岸
BNO不用簽證直接蓋印
你買車票時可以留意下係經Copacabana定Desaguadero
舊 2020-07-01, 22:03
引用:
作者: larry225 (原文章)
我2017年都係Puno坐巴士入La Paz
經既係Desaguadero口岸
BNO不用簽證直接蓋印
你買車票時可以留意下係經Copacabana定Desaguadero
對我黎講用邊本護照出入境好似一個迷團,
香港<>美國用特區護照
美國<>秘魯用咩?
秘魯<>玻利維利用BNO

問題是, 入境玻利維亞要求護照上有秘魯出境印
而秘魯入境時又要求有美國出境印.
咁, 唔用SAR出美國如何入秘魯? 用左SAR 入境秘魯可以用BNO出咩?
larry225 的頭像
larry225
舊 2020-07-17, 20:35
引用:
作者: 9005 (原文章)
對我黎講用邊本護照出入境好似一個迷團,
香港<>美國用特區護照
美國<>秘魯用咩?
秘魯<>玻利維利用BNO

問題是, 入境玻利維亞要求護照上有秘魯出境印
而秘魯入境時又要求有美國出境印.
咁, 唔用SAR出美國如何入秘魯? 用左SAR 入境秘魯可以用BNO出咩?
呢個問題我無考慮過
因為我從來都無申請過SAR