背包客棧自助旅行論壇
[南美洲旅遊]由2018年 8月至 2019年 2月去咗南美半年, 主要去西邊, 用181日遊覽五國, 其實路途中一路都有寫 facebook專頁 ...estring, 但路上睇得唔多, 因為實在太簡單, 反而多啲睇每個國家嘅電子書 ebooks或網上資料, 如有須要請在遊記留言吧. 
訂房比價
首頁 論壇 攻略 機票比價 訂房比價 旅遊相簿 會員相簿 景點地圖 背包幫 搜尋 今日新文章 註冊 登入論壇
回覆   發表新主題

主題工具
lau3mai lau3mai 目前離線
背包高手
感謝: 19次/11篇
註冊日期: 2013-04-07
舊 南美半年行程, 消費資料及電子書分享 - 2019-04-25, 23:30

由2018年 8月至 2019年 2月去咗南美半年, 主要去西邊, 用181日遊覽五國, 其實路途中一路都有寫 facebook專頁 作為日記及用 Polarsteps GPS跟蹤每日路線, 寫左個blog除咗包括當時嘅日記之外, 仲會補充多啲資料性嘅嘢, 例如酒店, 交通, 團等資料, 另外加上一啲當地資料同感想, 以分享給大家日後旅行計劃參考

總行程篇
Peru Southern 秘魯南部 (22 days :包括交通移動日)
Lima (2日) – Paracas(1日) – Hucachina (1日) – Arequipa (2日) – Colca Canyon (6日) – Cusco (5日) – Salkantay Trek 及 Machu Picchu (5日)

Bolivia 玻利維亞 (26 日 包括交通移動日)
Copacabana (2日) La Paz (4日)Coroico (3日)Cochabamba (2日)Torotoro (3日) – Sucre (4日, 其中兩日 Maragua Crater健行)Potosi (2日)Tupiza (2日) Salt Flat Tour (4日)

Argentina 阿根廷 (42日 包括交通移動日)
Tilcara (3日) – Salta (2日) – Cafayate (5日, 其中1日喺 Angastaco) – Cordoba (2日) – Mendoza (3日) – – San Martin (1日) – Bariloche (3日) – El Bolson (3日) –Puerto Madryn (3日) – Comodora Rivadavia (2日) – El Calafate (3日) – El Chalten (6日) – Rio Gallegos (1日) – Ushuaia (5日)

Chile智利 (24日包括交通移動日)
由 Mendoza – Santiago (2日) – Pucon(2日) –>San Martin (Argentina)

由 Ushuaia- Punta Arenas (4日)- W-Trek ( 5日) – Puerto Natales (3日) – Puerto Veras (6日) – Santiago (2日) 再往 Peru北部

Peru Northern 秘魯北部 (15 日 包括交通移動日)
Lima (3日) – Huaraz (4日) – Trujillo (3日) – Chachapoyas (3日) – Chiclayo (2日)
原文載於: 背包客棧自助旅行論壇 https://www.backpackers.com.tw/forum/showthread.php?t=10273099

Ecuador 厄瓜多爾 (30日包括交通移動日)
Cuenca (3日) – Banos (2日) – Otavalo (2日) – Mindo (3日)- Quilotoa (2日) – Galapagos(10日) –Amazon (4日) – Quito (4日)

Expense 消費
南美大約玩咗 161日, 每人使咗 USD10,000 (唔包括由香港來回南美嘅機票, 同埋中間由智利 Santiago去秘魯利馬嘅一程機票), 其他交通 (如內陸機) 都包括在內, 基本上應使則使, 要玩就玩, 冇乜特別好就住使, 但又唔會大花筒, 因為冇咁嘅能力

Bolivia明顯最抵, 平均只須每人 USD42一日, 秘魯亦只須每日 USD47, Argentina玩嘅時間長, 而且當中北部消費唔算高, 所以平均亦只須 USD59, Chile要平均 USD93, 咁貴係因為 W-Trek (玩 5日要成 USD850) , 加上中間補給都係喺 Santiago為主, 所以 “Others” 喺 Chile亦較高, Ecuador平均要 USD83, 因為去咗 Amazon同 Galapagos

團費係用咗最多錢嘅項目, 例如 Amazon 4日團要 USD330; Salkantay Trek團費要 USD200; 4日 Salt Flat Tour要 USD182; 行 W-Trek期間玩 Glacier Kayaking要 USD100; 喺 Calafate嘅 Mini Ice-Trekking要 USD128; 船河 USD102; Puerto Madryn睇海豚同 Peninsula Valdes團都要 USD100; 其他團每個大約 USD50-80, 包括有 Punta Arenas睇 King Penguine要 USD70; Punta Tombo睇企鵝要 USD52;, Puerta Veras玩 Rafting要 USD52; Bariloche遊湖要 USD53, Ushuaia遊 Beagle Channel要 USD55; 當然仲有 Galapagos嘅團費都唔少嘢 (每個要 USD100-180), 不過呢部份就豐儉由人, 夠錢就玩多啲, 冇乜錢就揀吓嚟玩, 所以遊記會儘量俾埋團費資料, 自行決定點玩, 唔一定要但求用最少錢而乜都唔睇

住宿: 基本上都係 Private Double Room, 間唔中就住好啲嘅 Apartment 或 Cabanas, 所以一定會比住 dorm貴, 但又唔係 5星級酒店, 平均一晚 USD28一間房 (自問真係好抵, 仲因為有 W-Trek先至拉高個平均數)

食 : 平均每人一日 USD14, 我哋晚餐大部份 (約八成) 都係自己煮, lunch就出去食多 (行山日子就多數 pack lunch), 早餐頭段都多數係 hostel包, 但住 Apartment /Cabanas 同喺 Ecuador, 大部份都係自己煮, 我估可以再平啲, 因為我哋有時都會出去食好啲, 玩咁耐唔食幾餐開心吓, 有啲辛苦自己

當時大約嘅 exchange rate : 1USD = 3.3Sol / 1USD = Bs6.85 / 1USD = Ars 35 / 1USD = CLP670

電子書 ebooks
出發前睇咗好多書, 但帶唔到咁多去, 自己只係帶本 Lonely Planet South America On a Shoestring, 但路上睇得唔多, 因為實在太簡單, 反而多啲睇每個國家嘅電子書 ebooks或網上資料, 如有須要請在遊記留言吧. 
被閱讀983次
回覆時引用此篇文章
fou fou 目前離線
客棧之光
旅遊相簿: 2
感謝: 6,658次/5,693篇
註冊日期: 2015-05-15
舊 回覆: 南美半年行程, 消費資料及電子書分享 - 2019-04-25, 23:39

謝謝分享.
如果文章中的很多粵語口語能夠改的更正式一點. 能夠跟更多的讀者拉近距離, 而不是只懂粵語的讀者.
對於有版權的讀物, 最好不要這樣分享. 你公開分享, 有可能會被告. 尤其是一些是挺大的出版社.
回覆時引用此篇文章
背包高手
舊 回覆: 南美半年行程, 消費資料及電子書分享 - 2019-04-25, 23:46

引用:
作者: fou (原文章)
謝謝分享.
如果文章中的很多粵語口語能夠改的更正式一點. 能夠跟更多的讀者拉近距離, 而不是只懂粵語的讀者.
謝謝建議, 我之前的遊記也是以書寫文,因為明白繁體文以台灣及香港為主, 但今次有點刻意用"香港白話", 有關電子書部份已修正, 謝謝 !
回覆時引用此篇文章
fou fou 目前離線
客棧之光
旅遊相簿: 2
感謝: 6,658次/5,693篇
註冊日期: 2015-05-15
舊 回覆: 南美半年行程, 消費資料及電子書分享 - 2019-04-26, 00:03

引用:
作者: lau3mai (原文章)
謝謝建議, 我之前的遊記也是以書寫文,因為明白繁體文以台灣及香港為主, 但今次有點刻意用"香港白話", 有關電子書部份已修正, 謝謝 !
你會很驚訝. 很多大陸的人對讀常用的正體中文沒有障礙. 常用的正體中文他們看得懂.
我最近發現還有不少東南亞的人(不一定是華裔. 當然, 可以想像華裔居多), 可能是曾經到過台灣或中國做語言交換, 他們也會用中文吸收資訊. 我想與台灣跟中國都致力華語教育有關. 不過, 用粵語, 並且用口語的人就少了. 我是因為多少有點接觸所以看得懂比較簡單的. 太難的我也看不懂.
因為覺得這是你花很多時間統計整裡起來的. 所以希望有更多的讀者受益.
回覆時引用此篇文章
river side river side 目前離線
客棧之光
感謝: 656次/586篇
註冊日期: 2012-08-19
舊 回覆: 南美半年行程, 消費資料及電子書分享 - 2019-04-27, 23:10

申報:我是香港的。但非常同意fou君的意見。要多一些人欣赏你的用心,還是用書面語好。
如果有人用閩南語或者滬語寫遊記,我可能也有一半看不懂。
回覆時引用此篇文章
Stephenief Stephenief 目前離線
流浪漢
感謝: 0次/0篇
註冊日期: 2019-01-15
舊 回覆: 南美半年行程, 消費資料及電子書分享 - 2019-04-30, 23:43

請問 入境玻利維亞方面 現在bno是免簽嗎?
因為有見過人話免簽
但又有人話只係偷雞
2019最新的情報暫時未搵到100%確定免簽 所以好疑惑
Ps 我會從cusco飛到 La Paz
回覆時引用此篇文章
背包高手
舊 回覆: 南美半年行程, 消費資料及電子書分享 - 2019-05-02, 21:39

你好, 我是用特區護照的, 沒有用 BNO, 特區護照可在 Cuzco 可申請visa, 很方便及容易. 已經有很多人分享如何申請, 你可作參考, 謝謝
引用:
作者: Stephenief (原文章)
請問 入境玻利維亞方面 現在bno是免簽嗎?
因為有見過人話免簽
但又有人話只係偷雞
2019最新的情報暫時未搵到100%確定免簽 所以好疑惑
Ps 我會從cusco飛到 La Paz
回覆時引用此篇文章
playpapa playpapa 目前離線 playpapa 已通過手機驗證. 門號所屬國家:Taiwan
背包客
感謝: 1次/1篇
註冊日期: 2010-12-28
舊 回覆: 南美半年行程, 消費資料及電子書分享 - 2019-07-31, 15:37

我將於 2020/1/2去南美行程,請給我消費資料及電子書。
謝謝!
E Mail:playpapa@gmail.com
回覆時引用此篇文章
Marmar Marmar 目前離線
背包客
感謝: 5次/2篇
註冊日期: 2009-06-08
舊 回覆: 南美半年行程, 消費資料及電子書分享 - 2019-09-01, 22:07

謝謝你的分享。
我下月到南美。可否share ebook.
Ingenmarwo@gmail.com
回覆時引用此篇文章
larry225 larry225 目前離線
背包高手
感謝: 16次/15篇
註冊日期: 2017-12-17
舊 回覆: 南美半年行程, 消費資料及電子書分享 - 2019-09-08, 16:17

我出年都會再去南美
想問下Humahuaca唔係Salta跟tour
自己Jujuy出發去係咪doable?
回覆時引用此篇文章
回覆   發表新主題

主題分類清單
遊記行程交通住宿景點購物飲食
金錢證件其他全部
主題工具
論壇跳轉
主題工具