背包客棧自助旅行論壇
發文 註冊 登入
行程

澎湖一個人怎樣走好?

9 11 3443
homanda
舊 2019-03-18, 19:22
我已買機票18/4到台中, 23/4回香港.
剛計劃到澎湖,但可惜是無論怎算, 也看不到放花火的日子(18/4, 22/4). 因為坐不到18/4早上布袋港開的船. 若22/4看花火便要坐23/4下午的船回布袋港, 又趕不及23/4晚上的機.
現在唯有只是遊遊便算.
大家覺得是不是4天3夜比較好走?

我也打算租機車, 但未試過在台灣開車. 想問, 若果中間想遊離島, 那車停在碼頭方不方便? 但到離島又要再租車? 還是車也可上船的?

另外, 大家去離島都是自己遊還是跟一天團的? 因為見很多團, 其實會怎樣走的?

本島又有什麼好建議要遊?

謝謝!
3443 次查看
Road passing Road passing 已通過手機驗證. 門號所屬國家:Taiwan
舊 2019-03-18, 21:11
引用:
作者: homanda (原文章)
剛計劃到澎湖,但可惜是無論怎算, 也看不到放花火的日子(18/4, 22/4). 因為坐不到18/4早上布袋港開的船. 若22/4看花火便要坐23/4下午的船回布袋港, 又趕不及23/4晚上的機.
現在唯有只是遊遊便算.

我也打算租機車, 但未試過在台灣開車. 想問, 若果中間想遊離島, 那車停在碼頭方不方便? 但到離島又要再租車? 還是車也可上船的?

另外, 大家去離島都是自己遊還是跟一天團的? 因為見很多團, 其實會怎樣走的?

謝謝!
先解決交通問題
1.可否改成飛機 ,4/18下午(15:30)台中直飛澎湖往返 ,訂不到就放棄看煙火了
2.澎湖現在可租電動機車 ,費用我不清楚 ,你可以google查看看
快樂石頭 的頭像
快樂石頭 快樂石頭 已通過手機驗證. 門號所屬國家:Taiwan
舊 2019-03-18, 21:31
去離島機車跟著船走並不划算 還是分別租較划算
真不知你想啥 只多花一點錢搭趟機就能看到花火何樂不為
homanda
舊 2019-03-19, 08:10
引用:
作者: 快樂石頭 (原文章)
去離島機車跟著船走並不划算 還是分別租較划算
真不知你想啥 只多花一點錢搭趟機就能看到花火何樂不為
因為本身的機票不能改,而台中出發的機都是晚上,買到應該也看不到
感謝 1
快樂石頭 的頭像
快樂石頭 快樂石頭 已通過手機驗證. 門號所屬國家:Taiwan
舊 2019-03-19, 08:46
幫你找了航班找個合適挑一程
立榮航空 B7-8661嘉義16:40 / 馬公17:10
立榮航空 B7-8632馬公08:25 / 台中09:05
立榮航空 B7-8636馬公10:55 / 台中11:35
立榮航空 B7-9156馬公13:15 / 台中13:55
感謝 2
PhLoveSea 的頭像
PhLoveSea
舊 2019-03-20, 14:18
引用:
現在唯有只是遊遊便算.

謝謝!
如果真的想要看煙火
可以考慮直接搭機(台中清泉崗 >> 澎湖)
一來可以三天兩夜(可看04/18 開幕場煙火)
二來還可以在本島晃個一天 回程也不會太趕
ShanBabe
舊 2019-03-26, 11:24
引用:
現在唯有只是遊遊便算.

謝謝!
我都係香港人~男朋友係澎湖所以成日飛。
不過我唔建議你坐船
1.今年第一年重開台中-澎湖線
2.澎湖風好大,大到似打風
—-》2個中船變4個鐘,仲未計你會唔會暈船
3. 同飛機價錢差唔得遠
—》10/4:台中-》澎湖 NT1580
—》9:20到台中 10:40飛澎湖,12點前就到
4. 布袋係嘉義出發,你要係台中機場坐車去火車站,坐火車去嘉義再坐公車去碼頭,時間記得捉緊,唔可以遲

部份民宿有包租車服務
你直接問佢地租~唔駛煩還車~仲可以請佢地接你往返機場
至於七美,吉貝,我用行路~哈哈

玩既部份
1. 水上活動:巴里島單項收費,澎湖一個價錢玩到飽
2. BBQ: 生蠔任燒,燒到你驚~
3. 無人機花火節
4. 天堂路網美照
5. 降傘(二㰞)順便飲杏仁茶
6. 海底郵局。真係有潛水員郵差~超型
7. 吉貝捉魚
8. 吉貝卡丁車

Btw, 有時間黎搵我~~我4月開始長stay澎湖~悶爆~~哈哈
有咩事要支援都可以call我~吃飽太閒~
感謝 4
PhLoveSea 的頭像
PhLoveSea
舊 2019-03-26, 18:39
引用:
作者: ShanBabe (原文章)
不過我唔建議你坐船
4. 布袋係嘉義出發,你要係台中機場坐車去火車站,坐火車去嘉義再坐公車去碼頭,時間記得捉緊,唔可以遲

部份民宿有包租車服務

玩既部份
3. 無人機花火節
4. 天堂路網美照
7. 吉貝捉魚
8. 吉貝卡丁車

Btw, 有時間黎搵我~~我4月開始長stay澎湖~悶爆~~哈哈
1. 台中-澎湖航線 目前只是 試營運 尚未成為永續的航線
2. 2019澎湖國際海上花火節-開幕場有無人機
感謝 1
homanda
舊 2019-03-26, 18:59
引用:
不過我唔建議你坐船

部份民宿有包租車服務

玩既部份
3. 無人機花火節
4. 天堂路網美照
7. 吉貝捉魚
8. 吉貝卡丁車

我最新安排係
18/4台中去嘉義
19/4坐船去馬公
23/4朝早坐飛機離開。

因為我怕航班delay 或者點,唔夠膽訂18/4朝早唧機

我見過有人話可以去清水站坐火車到嘉義係最快

你得閒?可以約呀。一齊玩?私訊我
ShanBabe
舊 2019-03-27, 14:24
引用:
我最新安排係
18/4台中去嘉義
19/4坐船去馬公
23/4朝早坐飛機離開。

因為我怕航班delay 或者點,唔夠膽訂18/4朝早唧機

我見過有人話可以去清水站坐火車到嘉義係最快

你得閒?可以約呀。一齊玩?私訊我
台中去嘉義清水站快D~
不過我上次坐高鐵(?)20分中左右
但係布袋去馬公嗰程船真係好惡頂

其實香港去台中話就話9:20到
但係我3,5,9月都坐過7點機
最遲嗰日都係9:10到
就算遲左都唔怕,內陸線可以免費改機票
又或者退票
homanda
舊 2019-03-27, 23:37
引用:
台中去嘉義清水站快D~
不過我上次坐高鐵(?)20分中左右
但係布袋去馬公嗰程船真係好惡頂

其實香港去台中話就話9:20到
但係我3,5,9月都坐過7點機
最遲嗰日都係9:10到
就算遲左都唔怕,內陸線可以免費改機票
又或者退票
我見人地啲遊記,無論坐船入馬公,還是坐船外島遊,全都話要食暈浪丸
ShanBabe
舊 2019-03-29, 22:57
引用:
我見人地啲遊記,無論坐船入馬公,還是坐船外島遊,全都話要食暈浪丸
對丫~因為佢係外島~風超大既時候隻船同海盜船無分別
感謝 1