背包客棧自助旅行論壇
[紐西蘭打工渡假]應該唔可以, AUS同NZ既WH係分開既...
訂房比價
首頁 論壇 攻略 機票比價 訂房比價 優惠專區 會員相簿 景點地圖 背包幫 搜尋 今日新文章 註冊 登入論壇
回覆   發表新主題

主題工具
kobehkhk kobehkhk 目前離線
背包大俠
感謝: 9次/9篇
註冊日期: 2012-05-31
舊 回覆: 有沒有香港人會申請今期 (四月) 的 NZ Working Holiday Visa (去過的都可以來幫幫忙) - 2013-03-17, 14:01

引用:
作者: gigicheung (原文章)
請問NZ WH可以過澳洲工作嗎?因為聽講NZ找工作比較難!
應該唔可以, AUS同NZ既WH係分開既
回覆時引用此篇文章
lui_722 lui_722 目前離線
背包高手
感謝:4次/1篇
註冊日期: 2010-02-04
舊 回覆: 有沒有香港人會申請今期 (四月) 的 NZ Working Holiday Visa (去過的都可以來幫幫忙) - 2013-03-17, 17:53

引用:
作者: 陳莎拉 (原文章)
首先,到以下網頁
http://www.immigration.govt.nz/migrant/stream/work/workingholiday/

然後按 Login/register page
下一頁後按Register for Online Services here
接著輸入個人資料
這樣後
你會收到一封電郵’Your Communication with Immigration New Zealand"
之後要登入用信用卡交費用,大約是140紐幣,好像是910港幣(確實我也忘了)
然後才可以報名交表
但我已經不能去那個版面了,希望沒有記錯吧!

要填寫的資料都是一般能想像的,還有護照資料,健康申報(最重要的是問你有沒有肺癆),犯罪記錄以及預計入紐西蘭日期(包括年月日)
*注意的是,入紐日子其實只是一個預計而已,除了在這個地方按一接,拿到的簽證是在你申請成功後計一年的,所以不用擔心這個

傳送表格後先可以放一個心,準備健康檢查了!
*注意,必須於交表後15日內遞交健康報告(至少也要去了檢查),否則需要電郵給有關人員解釋原因
 傳送表格後,會有提醒視窗出現,電郵地址也會顯示
如果15天內無法在香港健康檢查怎辦,因為人現在還在澳洲,大概5月中才回港,之前有寄電郵問,可惜沒有回覆喔-_-
回覆時引用此篇文章
kobehkhk kobehkhk 目前離線
背包大俠
感謝: 9次/9篇
註冊日期: 2012-05-31
舊 回覆: 有沒有香港人會申請今期 (四月) 的 NZ Working Holiday Visa (去過的都可以來幫幫忙) - 2013-03-17, 18:32

引用:
作者: lui_722 (原文章)
如果15天內無法在香港健康檢查怎辦,因為人現在還在澳洲,大概5月中才回港,之前有寄電郵問,可惜沒有回覆喔-_-
咁或者可以試吓係澳洲檢, 直接寄黎NZ.
回覆時引用此篇文章
Charleshk Charleshk 目前離線
客棧之光
感謝: 17次/13篇
註冊日期: 2010-10-22
舊 回覆: 有沒有香港人會申請今期 (四月) 的 NZ Working Holiday Visa (去過的都可以來幫幫忙) - 2013-03-17, 21:15

引用:
是的,我還在,我是2012年申請的,來到5個月了,現時在北島Tauranga
個地方名好似好熟

咁你依家做緊乜野工呀 ?
回覆時引用此篇文章
Zacheus Zacheus 目前離線
背包客
感謝: 4次/4篇
註冊日期: 2012-07-07
舊 回覆: 有沒有香港人會申請今期 (四 月) 的 NZ Working Holiday Visa (去過的都可 以幫幫忙) - 2013-03-17, 23:58

引用:
作者: Charleshk (原文章)
你會大約幾多月出發呢?
我諗大概2014 2或3月...你呢?
回覆時引用此篇文章
pang fei pang fei 目前離線
背包客
感謝: 1次/1篇
註冊日期: 2013-03-14
舊 回覆: 有沒有香港人會申請今期 (四月) 的 NZ Working Holiday Visa (去過的都可以來幫幫忙) - 2013-03-18, 08:22

引用:
交完表後就可以預約醫生檢查了,只是X光照肺一下

個人經驗分享一下
因為節儉加上地方的關係
所以查詢了旺角和尖沙嘴的價錢

Dr. Sun Clinic
Unit7, 10/F 永安廣場 (MTR TST Exit P1)
$400

Drs Anderson and Partners
Rooms 608-613, 亞太中心, TST
$275 (3個工作天後取)
2367 3011

Dr. Paul C K Lo
旺角彌敦道719號銀都商業大廈2/F
$350 (我不知是否和中環那間一樣即日取)
2877 3173

Dr. Paul C K Lo
3/F, Siu Ying Commercial Building, 151 Queen's Road, Central
$350 (即日取)
2877 3173

我是去最便宜的那間
前一天預約
到後簽一份沒有肺癆記錄的表
有的話就要提供更多詳情
然後要再簽一張檢查表格的東東
等了十五分鐘
入內更換衣服、照一照,大約十五分鐘
再等十分鐘交費
完成!

檢查前必先填寫以下表格
INZ1096

http://www.immigration.govt.nz/NR/rdonlyres/4F0...NZ1096November2010.pdf

還要附上一張證件相
護照要影印一份,診所需要貼在報告檔案上的
亦要帶著護照正本到診所

一切辦妥就等報告結果啦!
如即日取的話就比較方便
取報告後即日交表
谢谢你的资料,真的是很详细,看得很明白。
请问NZ 找工作还算容易吧?能申请到的话,准备8,9月出发。这几个月猛肯下英文。
回覆時引用此篇文章
客棧之光
舊 回覆: 有沒有香港人會申請今期 (四 月) 的 NZ Working Holiday Visa (去過的都可 以幫幫忙) - 2013-03-18, 10:28

引用:
作者: Zacheus (原文章)
我諗大概2014 2或3月...你呢?
我未有確實時間呀,
不過想在香港的冬天時間過去,
另外都要睇儲夠錢未 ...
回覆時引用此篇文章
客棧之光
舊 回覆: 有沒有香港人會申請今期 (四月) 的 NZ Working Holiday Visa (去過的都可以來幫幫忙) - 2013-03-19, 15:46

輕輕推一下
回覆時引用此篇文章
lui_722 lui_722 目前離線
背包高手
感謝:4次/1篇
註冊日期: 2010-02-04
舊 回覆: 有沒有香港人會申請今期 (四月) 的 NZ Working Holiday Visa (去過的都可以來幫幫忙) - 2013-03-23, 17:51

引用:
作者: kobehkhk (原文章)
咁或者可以試吓係澳洲檢, 直接寄黎NZ.
thanks, i will send an email ask again...
回覆時引用此篇文章
nonnono nonnono 目前離線
背包客
感謝:2次/1篇
註冊日期: 2012-06-19
舊 回覆: 有沒有香港人會申請今期 (四月) 的 NZ Working Holiday Visa (去過的都可以來幫幫忙) - 2013-03-26, 16:23

Hello~我是來自香港~計劃9月出發去紐西蘭WH的女生!多多指教!
在這裡搜集了不少相關係資料,唯獨保險方面未有頭緒,是否可以在紐西蘭買呢?還是要在香港買了才可出發?
謝!
回覆時引用此篇文章
cs pang cs pang 目前離線
背包高手
感謝: 23次/13篇
註冊日期: 2012-09-11
舊 回覆: 有沒有香港人會申請今期 (四月) 的 NZ Working Holiday Visa (去過的都可以來幫幫忙) - 2013-03-26, 16:44

Hello,
i am also apply the WH to NZ this year ^^nice to miss u all
and go to NZ aroung may-june
i have just do the x ray test ytd ^^hope all of us are able to apply it successfully and hv a nice trip
回覆時引用此篇文章
牛子 牛子 目前離線
背包高手
感謝: 10次/8篇
註冊日期: 2013-03-26
舊 回覆: 有沒有香港人會申請今期 (四月) 的 NZ Working Holiday Visa (去過的都可以來幫幫忙) - 2013-03-26, 17:09

引用:
作者: nonnono (原文章)
Hello~我是來自香港~計劃9月出發去紐西蘭WH的女生!多多指教!
在這裡搜集了不少相關係資料,唯獨保險方面未有頭緒,是否可以在紐西蘭買呢?還是要在香港買了才可出發?
謝!
我家姐之前係nz 讀書, 我亦有係其他地方爬文
我個人感覺是在hk只買旅遊保, 然後過到去nz幫一間叫southern cross的insurance company買醫療 + 意外
回覆時引用此篇文章
牛子 牛子 目前離線
背包高手
感謝: 10次/8篇
註冊日期: 2013-03-26
舊 回覆: 有沒有香港人會申請今期 (四月) 的 NZ Working Holiday Visa (去過的都可以來幫幫忙) - 2013-03-26, 17:16

本人亦打算4月申請, 兒家做梗trainee solicitor, 4月中會係last day
因為想考埋車牌先過去, 而我朋友話暑假學車有優惠, 所以都唔會咁快過去nz

我岩岩係大學搵到research assistant 的職位, 想再做多陣野, 儲多少少錢再去玩
今年25歲, 之前由中四辛苦讀書考試到兒家, 足足八、九年, 期間只係去過兩次日本 (自己識日文)
雖然我個性都算獨立, 但冇出過去見世界, 如果白白浪費左呢個只有30歲之前先可以apply的機會, 我覺得我以後會後悔
英文對我黎講唔係問題, 因為大學五年基本上日日都要講英文, 但係我想去nz之後除左打工仲會修讀短期course, 唔知大家有冇好介紹?

以前只知道nz係魔戒之國, 但其他一概不知, 兒家希望係出發前, 努力research!
回覆時引用此篇文章
客棧之光
舊 回覆: 有沒有香港人會申請今期 (四月) 的 NZ Working Holiday Visa (去過的都可以來幫幫忙) - 2013-03-27, 10:22

引用:
作者: nonnono (原文章)
謝!
可否分享一下你找到什麼資料呢 ?
回覆時引用此篇文章
客棧之光
舊 回覆: 有沒有香港人會申請今期 (四月) 的 NZ Working Holiday Visa (去過的都可以來幫幫忙) - 2013-03-27, 10:23

引用:
作者: 牛子 (原文章)
本人亦打算4月申請, 兒家做梗trainee solicitor, 4月中會係last day
因為想考埋車牌先過去, 而我朋友話暑假學車有優惠, 所以都唔會咁快過去nz

我岩岩係大學搵到research assistant 的職位, 想再做多陣野, 儲多少少錢再去玩
今年25歲, 之前由中四辛苦讀書考試到兒家, 足足八、九年, 期間只係去過兩次日本 (自己識日文)
雖然我個性都算獨立, 但冇出過去見世界, 如果白白浪費左呢個只有30歲之前先可以apply的機會, 我覺得我以後會後悔
英文對我黎講唔係問題, 因為大學五年基本上日日都要講英文, 但係我想去nz之後除左打工仲會修讀短期course, 唔知大家有冇好介紹?

以前只知道nz係魔戒之國, 但其他一概不知, 兒家希望係出發前, 努力research!
強喎
做 trainee
我以前是 Legal clerk
你現在是做大 firm 定細 firm?
回覆時引用此篇文章
回覆   發表新主題

主題分類清單
遊記行程交通住宿景點購物飲食
金錢證件其他全部
主題工具
論壇跳轉
主題工具