背包客棧自助旅行論壇
[菲律賓及長灘島]另外, 兌錢個度, 夜晚11pm clark airport d shops 應該all closed la.你可以問下Clark A...l 兌. 當然, 你係澳門兌佐先都可以~ cos 我唔知匯率差幾多PS: 我係Clark 係用港紙兌Php, 唔知澳門幣有無得兌呢??
訂房比價
首頁 論壇 攻略 機票比價 訂房比價 優惠專區 會員相簿 景點地圖 背包幫 搜尋 今日新文章 註冊 登入論壇
回覆   發表新主題

主題工具
psyclaire psyclaire 目前離線
背包大俠
感謝: 14次/8篇
註冊日期: 2008-03-13
舊 回覆: 克拉克+蘇碧灣 6天5夜之旅 (Clark + Subic Bay) - 2010-03-15, 21:48

另外, 兌錢個度, 夜晚11pm clark airport d shops 應該all closed la.

你可以問下Clark Airport: publicaffairs@clarkairport.com
http://www.clarkairport.com/node/1

或者去到當地同Hotel 兌. 當然, 你係澳門兌佐先都可以~ cos 我唔知匯率差幾多

PS: 我係Clark 係用港紙兌Php, 唔知澳門幣有無得兌呢??
回覆時引用此篇文章
DietCake DietCake 目前離線
背包至尊
感謝: 82次/57篇
註冊日期: 2006-06-15
舊 回覆: 克拉克+蘇碧灣 6天5夜之旅 (Clark + Subic Bay) - 2010-03-15, 22:00

很多酒店是沒在名單上的~~

上禮拜去就看到很多酒店不在一般訂房的網站上~~

google maps也找不到~~

但是那裡應該沒什麼機會滿, 就算滿了~~

隔一小段走路去Olongapo找應該也有~~

一般, 打電話去定會比酒店網路上訂還便宜~~
回覆時引用此篇文章
wilwilwil wilwilwil 目前離線
背包客
感謝: 0次/0篇
註冊日期: 2010-03-15
舊 回复: 回覆: 回复: 克拉克+蘇碧灣 6天5夜之旅 (Clark + Subic Bay) - 2010-03-16, 00:38

引用:
作者: psyclaire (原文章)
真係唔敢答你~~ 因為我去個陣係唔算好peak, 所以都訂到酒店! 唯有試多幾間, or book d 無咁靚既酒店lor.

check www.clarksubicmarketing.com too. 你可以禁contact us 用email 聯絡下間agent, 睇下仲有邊間酒店有free room. but rate maybe a bit higher than book direct from hotel..

都係個句: 祝君好運!

好多謝你的回覆呀,
我想問我要先換好錢,還是在clark機場換好呀,因為我是晚上航班,到clark都晚上11點多了,不知道那時候機場還能不能換錢
回覆時引用此篇文章
背包客
舊 回复: 回覆: 克拉克+蘇碧灣 6天5夜之旅 (Clark + Subic Bay) - 2010-03-16, 00:50

引用:
作者: DietCake (原文章)
很多酒店是沒在名單上的~~

上禮拜去就看到很多酒店不在一般訂房的網站上~~

google maps也找不到~~

但是那裡應該沒什麼機會滿, 就算滿了~~

隔一小段走路去Olongapo找應該也有~~

一般, 打電話去定會比酒店網路上訂還便宜~~

請問我到時候去到Subic bay才當面訂酒店的價格會不會貴一些??
Subic bay的海灘是不是只有Camayan beach resort的海灘才能游泳?
因為我在Subic park hotel網頁上看到說它對面的海灘不適合游泳.........
如果不能下水,很失望哦
回覆時引用此篇文章
DietCake DietCake 目前離線
背包至尊
感謝: 82次/57篇
註冊日期: 2006-06-15
舊 回覆: 回复: 回覆: 克拉克+蘇碧灣 6天5夜之旅 (Clark + Subic Bay) - 2010-03-16, 10:04

引用:
作者: wilwilwil (原文章)
請問我到時候去到Subic bay才當面訂酒店的價格會不會貴一些??
Subic bay的海灘是不是只有Camayan beach resort的海灘才能游泳?
因為我在Subic park hotel網頁上看到說它對面的海灘不適合游泳.........
如果不能下水,很失望哦
理論上會比網路上的標價便宜, 只是可能他會先賣你貴的房間~~

我試過幾次, 通常直接去找都不會比網路上的價格高~~

只是會不會賣你standard~~

海水是不髒啦, 只是有去看過別的地方~~

那裡我們只會當海邊~~

Subic要跑景點會好一點, 不然在特區內怕會無聊~~

很多酒店都有游泳池~~
回覆時引用此篇文章
背包客
舊 回復: 克拉克+蘇碧灣 6天5夜之旅 (Clark + Subic Bay) - 2010-03-16, 18:25

請問各位,OCEAN VIEW BEACH RESORT怎樣呢?
回覆時引用此篇文章
背包大俠
舊 回覆: 克拉克+蘇碧灣 6天5夜之旅 (Clark + Subic Bay) - 2010-03-16, 23:28

to be honest. 房間真的不怎麼樣! haha.. 不過好似subic bay 大部份hotel 房入面都只係so so, 我覺得最緊要都係海景.

同埋你有無打算去Subic Bay 玩咩活動? 交通安排可能要諗諗喎

老實說, 我只去過當地一次, 而且仲要住Camayan Beach Resort, 大部份活動e.g. Zoobic Zafari, Treetop Adventure, Ocean Adventure 都係我間resort 左近, resort 又有車免費接送, 所以我當時唔駛煩交通~
回覆時引用此篇文章
mr512 mr512 目前離線
背包客
感謝: 1次/1篇
註冊日期: 2010-03-11
舊 回覆: 克拉克+蘇碧灣 6天5夜之旅 (Clark + Subic Bay) - 2010-03-17, 20:00

wilwilwil

有間代理給我建議,這間 whiterock beach resort 話仲有房
http://www.whiterock.com.ph/Rec_BeachActivities.aspx

都幾貴,Delux 雙人房 要 P7,200 一晚。

正考慮中,有與趣你都可以看看。

代理名稱Action Travel 電郵info@actiontravelac.com
回覆時引用此篇文章
背包客
舊 回復: 克拉克+蘇碧灣 6天5夜之旅 (Clark + Subic Bay) - 2010-03-17, 22:39

謝謝樓上兩位的意見,還有一件事想請教樓主,這次旅程我最想去和海豚游泳,Swimming encounter,我但發了幾次message給Ocean adventure都沒有回覆,是不是要去到旅館才能book呢???我擔心到時候book不到。
我看了樓主的遊記,想問一下Ocean adventure買Swimming encounter包入場費外,那麼看海獅表演的節目...是不是另外再收費呢?

我在一個網頁上找到一個當地一天的旅行團,價錢是php2500,包括:
* Entrance at the Ocean Adventure
* Sea Lion Show
* Whale and Dolphin Show
* Walk in the wild show
* Entrance at the Zoobic Safari
* Chicken Feed for the Tiger ( per group)
* Chicken Feed for the Croco Loco ( per person)
* Tour Guide
* Round trip transportation

但如果去Swimming encounter説要另外收Php 4,200

如果是自己包車去Ocean Adventure-Swimming encounter和Zoobic Safari ,要多少錢呢?
回覆時引用此篇文章
背包大俠
舊 回覆: 克拉克+蘇碧灣 6天5夜之旅 (Clark + Subic Bay) - 2010-03-18, 00:25

Ocean adventure admission fee Php500. 其實入佐埸之後, d 乜野dolphin show, sea lion show 都係免費睇. 不過記住check show 時間...

如果要玩encounter, 就要買飛時同姐姐講~~ 佢會收encounter 既費用同埋book 時間. 佢每個slot 都有人數限制. swim encounter 每個session 唔可以多過8人.

我上次都係walk-in 去買飛時先報swim encounter, 不過當日fully booked (當日係菲律賓紅日, 要book 第二日), 所以我地係先俾Php500入埸睇dolphin shows etc, 第二日俾swim encounter fee 時再扣返入埸費!

btw, 我住camayan beach resort 係ocean adventure 同一集團, 所以有八折! hehe

Php 4200 website 都係呢個價, 不過係包埋入埸費架喎. 如果個package 聲稱包ocean adventure 入埸費, 咁報swim encounter 應該唔係加4200, 係加3700 先啱喎....

Zoobic Zafari, Treetop, Zest Camp, etc 個幾個地方都係附近, 唔係好遠架咋, 我估within 30mins 車程 (由Camayan Beach 出發), 包車唔會太貴啦. 我踏單車時都踏到去Zoobic Zafari, 單車都去到, 遠得去邊?? (當然, 係以我住個邊出發計啦...)

反而係你個package, 我覺得有點兒貴. 又唔包食. 你可能要再考慮下~

PS: White Rock 我當初都有考慮過, 不過由於我地玩既野都係camayan beach 周圍, 所以最後都無住. 你都可以問下white rock 有無shuttle? 我諗可能都有, 因為Subic Bay 就真係得個幾個theme park 玩~~
回覆時引用此篇文章
背包客
舊 回复: 克拉克+蘇碧灣 6天5夜之旅 (Clark + Subic Bay) - 2010-03-18, 01:44

我現在考慮住blue rock resort,不知道有沒有人知道的那裏如何,看相片都不錯,也不貴,
但它的位置在white rock resort那一帶......去玩去吃方不方便呢?
回覆時引用此篇文章
背包客
舊 回復: 克拉克+蘇碧灣 6天5夜之旅 (Clark + Subic Bay) - 2010-03-18, 18:11

現在有兩間旅館回覆我,一間是blue rock resort,另一間是seorabeol grand leisure hotel,
不知道哪一間好些呢,按位置,blue rock resort遠一點.....
另外,我想玩浮潛,請問那裏可以玩呢?我沒有潛水牌,所以不能玩潛水。
我在Grande island resort的網站上看到有浮潛活動,
可是那個島的航班好像一天只有一班......
回覆時引用此篇文章
背包大俠
舊 回覆: 克拉克+蘇碧灣 6天5夜之旅 (Clark + Subic Bay) - 2010-03-20, 13:17

唔係喎, 唔一定要潛水牌先玩得潛水架喎. 有教練帶住你就得

Subic Bay 對海酒店都應該有. Camayan Beach Resort 都可以潛 / 浮潛. 仲可以考PADI
回覆時引用此篇文章
背包客
舊 回复: 克拉克+蘇碧灣 6天5夜之旅 (Clark + Subic Bay) - 2010-03-20, 14:25

我問了agent一日團的行程價格是Php 5,750/pax,
Rates inclusive:
Swim encounter at Ocean adventure
Zoobic Safari entrance
round trip transportation

我住的旅館是blue rock resort,
不知道這個一日團可以考慮麼?因為我不清楚交費多少錢,如果是自己包車一天多少錢?也是去Ocean adventure、Zoobic Safari entrance和camayan resort的beach。共2個人。
回覆時引用此篇文章
背包大俠
舊 回覆: 克拉克+蘇碧灣 6天5夜之旅 (Clark + Subic Bay) - 2010-03-20, 21:45

如果你已經確定住blue rock, 你可以問下blue rock 有咩package. 同埋如果酒店安排車輛幾$$, 如果酒店無package的話呢個都可以考慮既...

另外, 包車問題之前已經答過, 我上次只係包車由clark 機埸去subic bay, 價格參考為 Php 2,300一程, 車程約一至二小時.

你由blue rock 包車去其他地方, 你要自己再找agent / hotel 問啦~
回覆時引用此篇文章
回覆   發表新主題

主題分類清單
遊記行程交通住宿景點購物飲食
金錢證件其他全部
主題工具
論壇跳轉
主題工具