背包客棧自助旅行論壇
[台灣綜合]30/4-4/5 5日4夜 2大2小 想大家幫忙如何編排好Day1 8點2機,估計10點到台北機場,住西門町,唔知今日去淡水會唔會好趕...下,仲有咩地方可以去下,我同先生唔見意帶小朋友到好似babybass個邊館,想感受當地既生活,唔知各位可否比意見行程如何走好,謝謝大家
首頁 論壇 攻略 機票比價 訂房比價 旅遊相簿 會員相簿 景點地圖 背包幫 搜尋 今日新文章 註冊 登入論壇
回覆   發表新主題

主題工具
ling ng ling ng 目前離線
背包客
感謝: 0次/0篇
註冊日期: 2019-04-11
舊 5日4夜行程 - 2019-04-11, 14:44

30/4-4/5 5日4夜 2大2小 想大家幫忙如何編排好

Day1 8點2機,估計10點到台北機場,住西門町,唔知今日去淡水會唔會好趕唔夠時間,因想去埋漁人碼頭,如果唔去可以去邊
Day2 去動物園+貓空 之後唔知去邊好,夜市
Day3 去市立兒童樂園 之後又唔知去邊好
Day 4 已經唔知呢日點排
Day5 已預約包車去九份,十份,夜晚回程都包左車

我地想夜晚都去夜市,將有日想去師大,公館夜市,五分埔加饒河夜市,仲想去迪化街街個邊行下,仲有咩地方可以去下,我同先生唔見意帶小朋友到好似babybass個邊館,想感受當地既生活,唔知各位可否比意見行程如何走好,謝謝大家
被閱讀511次
回覆時引用此篇文章
C++ C++ 目前離線 C++ 已通過手機驗證. 門號所屬國家:Taiwan
客棧之光
感謝: 169次/154篇
註冊日期: 2014-05-21
舊 回覆: 5日4夜行程 - 2019-04-11, 16:40

D4可以安排到宜蘭一日遊啊
回覆時引用此篇文章
背包客
舊 回覆: 5日4夜行程 - 2019-04-11, 17:15

引用:
作者: C++ (原文章)
D4可以安排到宜蘭一日遊啊
如果即日來回會好趕嗎?
回覆時引用此篇文章
C++ C++ 目前離線 C++ 已通過手機驗證. 門號所屬國家:Taiwan
客棧之光
感謝: 169次/154篇
註冊日期: 2014-05-21
舊 回覆: 5日4夜行程 - 2019-04-14, 01:28

引用:
作者: ling ng (原文章)
如果即日來回會好趕嗎?
還好,小朋友可以玩2~3個DIY行程
回覆時引用此篇文章
台北阿丹 台北阿丹 目前離線 台北阿丹 已通過手機驗證. 門號所屬國家:Taiwan
客棧之光
感謝: 3,782次/3,471篇
註冊日期: 2010-10-26
舊 回覆: 5日4夜行程 - 2019-04-14, 09:26

引用:
如果即日來回會好趕嗎?
去宜蘭開車不過40分鐘,比去淡水,野柳,都要1.5小時呢。
回覆時引用此篇文章
背包客
舊 回覆: 5日4夜行程 - 2019-04-14, 10:08

引用:
作者: 台北阿丹 (原文章)
去宜蘭開車不過40分鐘,比去淡水,野柳,都要1.5小時呢。
原來那麼近
回覆時引用此篇文章
湯姆史密斯 湯姆史密斯 目前離線 湯姆史密斯 已通過手機驗證. 門號所屬國家:Taiwan
背包客
感謝: 12次/9篇
註冊日期: 2016-12-18
舊 回覆:回覆 5日4夜行程 - 2019-04-14, 17:04

引用:

Day1 8點2機,估計10點到台北機場,住西門町,唔知今日去淡水會唔會好趕唔夠時間,因想去埋漁人碼頭,如果唔去可以去邊

我地想夜晚都去夜市,將有日想去師大,公館夜市,五分埔加饒河夜市,仲想去迪化街街個邊行下,仲有咩地方可以去下,我同先生唔見意帶小朋友到好似babybass個邊館,想感受當地既生活,唔知各位可否比意見行程如何走好,謝謝大家
買4張悠遊卡然後儲值,坐捷運到淡水

晚上可以安排去饒河夜市,也是坐捷運到松山車站就可以到

這裡靠近士林,搭計程車可以去士林官邸,不會很遠,士林官邸離士林夜市不遠,晚上可以去士林夜市

可以聽包友建議到宜蘭

回覆時引用此篇文章
背包客
舊 回覆: 回覆 5日4夜行程 - 2019-04-14, 17:09

引用:
作者: 湯姆史密斯 (原文章)
買4張悠遊卡然後儲值,坐捷運到淡水

晚上可以安排去饒河夜市,也是坐捷運到松山車站就可以到

這裡靠近士林,搭計程車可以去士林官邸,不會很遠,士林官邸離士林夜市不遠,晚上可以去士林夜市

可以聽包友建議到宜蘭

3歲是否都要買悠遊卡坐捷運?
回覆時引用此篇文章
湯姆史密斯 湯姆史密斯 目前離線 湯姆史密斯 已通過手機驗證. 門號所屬國家:Taiwan
背包客
感謝: 12次/9篇
註冊日期: 2016-12-18
舊 回覆: 回覆 5日4夜行程 - 2019-04-15, 09:29

引用:
3歲是否都要買悠遊卡坐捷運?
未滿6歲之兒童免費
回覆時引用此篇文章
背包客
舊 回覆: 回覆 5日4夜行程 - 2019-04-15, 10:30

引用:
作者: 湯姆史密斯 (原文章)
未滿6歲之兒童免費
謝謝你
回覆時引用此篇文章
Lisa Bai Lisa Bai 目前離線
背包客
感謝: 5次/5篇
註冊日期: 2019-04-16
舊 回覆: 5日4夜行程 - 2019-04-16, 23:54

引用:
作者: ling ng (原文章)

您好,朋友從澳門來佐都系玩五日 ,私您資料俾您參考一下。
如果需要都系可以問我哋。祝玩的開心~
回覆時引用此篇文章
台北阿丹 台北阿丹 目前離線 台北阿丹 已通過手機驗證. 門號所屬國家:Taiwan
客棧之光
感謝: 3,782次/3,471篇
註冊日期: 2010-10-26
舊 回覆: 5日4夜行程 - 2019-04-17, 10:24

Day1 --10點到台北機場--包車接機去淡水老街--漁人碼頭--士林夜市--住西門町
Day2 --搭MTR去動物園 貓空--深坑老街--台北101--五分埔--饒河街夜市
Day3 --市立兒童樂園--士林官邸--華山1914--松山文創--師大夜市
Day4 --手工面線製作--手做蔥油餅體驗--蠟筆工廠--幾米公園--幸福轉運站--羅東夜市

Day5 --已預約包車去野柳--九份,十分,基隆夜市--晚回程都包左車
回覆時引用此篇文章
回覆   發表新主題

主題分類清單
遊記行程交通住宿景點購物飲食
金錢證件其他全部
主題工具
論壇跳轉
主題工具